Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amestec SUA în treburile PSD? Cu ce oficial american s-a văzut în secret rivalul lui Dragnea

Numărul doi în PSD,  Valeriu Zgonea are zilele numărate în partid. Făcut responsabil de colegi pentru opoziția manifestată față de modificările pe care social-democrații vroiau să le  impună la Codul Penal pentru a scăpa de mâna lungă a justiției, Zgonea este acum pus la zid de colegi pentru că a încercat să profite de condamnarea lui Liviu Dragnea ca să ceară retragerea acestuia și organizarea unui Congres înainte de alegerile locale. Surse social-democrate ne-au dezvăluit  că Zgonea nu acționează de capul său și că, în ultima vreme , a avut mai multe întâlniri cu un  înalt oficial al ambasadei SUA, foarte interesat  de schimbarea  raporturilor de forțe din PSD.

Vezi și: CUTREMUR în presă: Suspiciuni că Mihai Gâdea e COLONEL

Concret, cu doar o  zi înainte  de ședința CEX a  PSD în care s-a dezbătut soarta lui Liviu Dragnea după condamnarea sa la doi ani cu suspendare, președintele executiv al PSD a avut  o întâlnire secretă cu însărcinatul Ambasadei SUA pentru Afaceri, Dean Thompson, susțin sursele citate.  Întrevederea ar  fi fost doar  una din multe altele pe care cei doi le-au  avut, Zgonea fiind de ceva vreme în grațiile americanilor.

În ultimele luni, Zgonea nu a  făcut niciun secret din faptul  că țintește șefia partidului  în situația în care  Dragnea va fi condamnat  definitiv  în dosarul "Referendumul". Surse  din mediul diplomatic  ne-au declarat că  oficialitățile americane de la București nu sunt  străine de eforturile  actualului șef al Camerei  Deputaților de a câștiga teren în propriul partid.  Într-un an  electoral la  finalul căruia vom avea o nouă majoritate și un nou  guvern,  Liviu Dragnea nu este  considerat  de americani cel mai potrivit lider de partid spre a fi frecventat și transformat într-un partener. Drept urmare, atenția acestora s-a îndreptat, de ceva vreme, către Zgonea.

Citește și: Mihai Gâdea îl SPULBERĂ pe Robert Turcescu: 'Îl dau în judecată și îi cer un milion de euro'

De altfel,  Zgonea a făcut, în ultimul an,  notă discordantă față de restul colegilor în ceea ce  privește raportarea publică la problema luptei anti-corupție.  În luna mai a anului trecut, relația sa cu Dean Thompson era oficializată, la Parlament, în cadrul unei discuții la care a  participat  și  premierul de atunci , Victor Ponta.  Dacă fostul lider PSD s-a limitat  să precizeze că  discuțiile  au privit  o conferinţă pe tema Cyber Security, preşedintele Camerei Deputaţilor a dezvăluit  că discuția s-a axat pe preocupările  americanilor cu privire  la  posibilele efecte negative  ale  unor modificări  aduse Codului de Procedură Penală.  Mai mult, Zgonea  și-a urcat atunci partidul în cap,  apreciind  drept  o mare greșeală  promovarea unui astfel de  demers în Parlament.

" Nu este bună nici pentru primari, nici pentru preşedinţii Consiliilor Judeţene, nici pentru parlamentari în acest moment o schimbare a Codului de procedură penală pe care l-am votat tot noi aceeaşi alianţă acum doi ani de zile. Dacă vrem să avem un dialog chemăm CSM-ul, chemăm Ministerul Justiţiei şi într-un dialog se poate crea un proiect de lege. Mulţi dintre colegii mei din opoziţie nu înţeleg că un astfel de proiect nu-l etichetează nimeni fiind al guvernării sau al Opoziţiei, ci ca fiind al Parlamentului României. În momentul în care avem un MCV foarte bun şi putem să-l îndeplinim şi să ştergem nişte bechmark-uri, în momentul în care avem o şansă să intrăm în două trepte în Schengen, să generăm noi o problemă să fim în defensivă cum am făcut în trecut",  își explica atunci Zgonea poziția, ca să  se facă mai bine  auzit de către prietenii de peste ocean.

Două luni mai târziu, cu un Victor Ponta anchetat  și inculpat de DNA, Zgonea bătea cu pumnul în masa PSD, cerând... Congres pentru  reformarea profundă a partidului și alegerea unui nou președinte.

„Avem nevoie de o schimbare a mentalităţii… Asta încearcă să ne spună noua generaţie. Din păcate, partidele de opoziţie sunt chiar mai puţin reformate. Suntem într-o situaţie de criză… liderul fiind inculpat, iar liderul adjunct condamnat”,  afirma atunci Zgonea, atacându-l și pe Liviu Dragnea, condamnat cu suspendare în primă instanţă.

Discursul pus în scenă de  Zgonea a avut însă efectul scontat peste  ocean. După ce, acasă, a fructificat o alianță din interes cu Dragnea  pentru a fi ales președinte executiv al PSD, Zgonea a făcut, în octombrie anul trecut,  o vizită  în SUA. Acolo  a avut , printre altele,  o întrevedere  cu  Victoria Nuland, asistentul secretarul de stat american, care se ocupă de relația cu România.

S-a întors, iar  discursul său în favoarea  intensificării și  sprijinirii luptei anticorupție s-a accentuat.  Totul a culminat cu refuzul de a da undă verde dezbaterii și adoptării în Parlament a celor 40 de modificări  la Codul Penal, propuse de diverși parlamentari certați cu legea.

Exasperați, unii colegi de partid, precum liderul PSD  Diaspora, Cătălin Rădulescu,  l-au acuzat de trădare.  "Totul se intampla pt ca partidul nostru a fost abandonat si trădat, pt ca ZGONEA VALERIU, PRESED Cam Dep si Presed Exec al Psd -ului meu, a refuzat sistematic sa modifice legile care permit procurorilor sa facă abuzuri, sa facă dosare la comanda fara probe, numai pe suspiciuni, denunțuri si înregistrări, pt ca sa fie executati de plutonul DNA, al cărui informator si servil este. Voi face publice toate acțiunile acestui trădător care a trădat partidul si pe toți liderii nostrii si cum s-a opus si l-a trădat sistematic pe Președintele nostru Liviu Dragnea", scria parlamentarul PSD pe Facebook, după condamnarea sa de ÎCCJ la un an și șase luni de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupție.

Pozițiile publice  formulate de Zgonea l-au menținut în grațiile  oficialităților externe. Nu însă și în cele  ale  colegilor social-democrați.  Deși  își dorește șefia PSD și încearcă să se folosească în acest sens de  nemulțumirile din unele filiale față de modul în care  conducerea de la centru a impus unii candidați la locale, Zgonea nu se bucură de popularitate  printre liderii de organizații. Aceștia nu i-au uitat  pe colegii de partid care cad  rând  pe rând pradă justiției, mai ales în acest an electoral, și-l consideră pe Zgonea la fel de responsabil de favorizarea acestei situații,  ca și procurorii DNA, susțin sursele citate.

Conștient de această stare de lucruri, Dragnea  și-a asmuțit colaboratorii pentru a  bloca accesul lui Zgonea  la prima funcție în PSD, în  cazul în care  el însuși ar fi fost  nevoit să facă pasul înapoi în urma unei condamnări definitive. Recent, Zgonea a ajuns să fie contestat  chiar și de propria organizație de Dolj. Reținută și ea de procurorii DNA, o Lia Olguţa Vasilescu furioasă pe graba lui Zgonea de a propune un nou candidat la Primăria Craiovei, avea să-i reproșeze preşedintelui Camerei Deputaţilor că blochează deliberat modificările legislative la Codul Penal, dar şi că ar fi vrea să preia partidul înainte ca Dragnea să aibă o decizie definitivă în  instanță.

Strategia lui Dragnea a dat roade. În prezent, Zgonea este aproape izolat în interiorul PSD, iar dacă nu se va retrage  din  funcția de  președinte executiv,  va rămâne fără această funcție după alegerile locale  când se va face  bilanțul și se va trage  linie,  mai afirmă surse din conducerea PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.