Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Amnesty International: Societatea civilă este tot mai reprimată în lume

saymawaleh.com
amnesty international

Hărţuiţi în Peru şi în Turcia, închişi în Egipt şi în Azerbaidjan - Amnesty International (AI) a denunţat joi, prin prezentarea a zece cazuri emblematice, măsurile din ce în ce mai dese de reprimare a societăţii civile pretutindeni în lume, cu două zile înainte de Ziua internaţională a drepturilor omului, relatează AFP. În vârstă de 29 de ani, fotoreporterul Mahmoud Abu Zeid, cunoscut sub pseudonimul 'Shawkan', este închis din august 2013 în Egipt pentru că surprins imagini de la o manifestaţie reprimată violent de forţele de ordine.

'Având interdicţie la vizite şi îngrijiri medicale' în contextul în care suferă de hepatită C, 'Shawkan', urmărit pentru ''ucidere, tentativă de omor şi apartenenţă la o grupare teroristă'' riscă pedeapsa cu moartea pentru că pur şi simplu îşi făcea meseria, a declarat Khaled Elbalshy, membru al Asociaţiei presei egiptene, în cursul unei conferinţe a AI desfăşurate joi la Paris.

Cazul jurnalistului egiptean 'simbolizează' atingerile multiple aduse drepturilor presei în Egipt, cu 792 de cazuri de violenţe împotriva unor jurnalişti identificaţi numai în anul 2015, a afirmat Elbalshy. Bayram Mammadov şi Giyas Ibrahimov, de 21 şi 22 de ani, sunt încarceraţi din mai pentru că au vandalizat statuia fostului preşedinte azer Haidar Aliev (1993-2003), căruia i-a succedat fiul său Ilham. 'Torturaţi de poliţie', ei sunt urmăriţi pentru 'trafic de droguri' într-un dosar 'montat din toate părţile', a afirmat Turgut Gambar, membru al mişcării civice Nida şi apropiat al celor doi bărbaţi. Giyas Ibrahimov a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Sentinţa în cazul lui Bayram Mammadov va fi anunţată în curând, conform Agerpres.

Pentru Gambar, mobilizarea media internaţionale este cheia eliberării sale. Timp de zece zile, între 2 şi 11 decembrie, Amnesty a adus în atenţie 10 situaţii emblematice care ilustrează o 'tendinţă represivă' observată în toate colţurile lumii' de câţiva ani împotriva societăţii civile, a subliniat Nicolas Krameyer, însărcinat cu apărarea în cadrul AI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.