Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AMNISTIA și GRAȚIEREA trec pe repede'nainte. Ce soluții se căută și cine e marele oponent

twitter.com
sah

Programul de guvernare al Coaliției PSD-ALDE merge în cadența stabilită și promisă. Ba chiar... sunt și măsuri în plus. Se scad și se elimină taxe, se măresc salarii și pensii și se aduc reglementări foarte bune pentru mediul de afaceri. Totul s-ar spune că merge strună pentru noua guvernare. Și totuși... Un proiect neanunțat în campania electorală și nesupus vreunul Program de guvernare la vedere își face în galop loc printre celelalte deja propuse, adoptate sau în curs de rezolvare. Este vorba de Proiectul Legii amnistiei și grațierii.

Vezi și: Victor Ponta ZGUDUIE România: Anunță că va spune TOT CE ȘTIE! Alina Bica vrea și ea

Ministrul Justiției a admis cu jumătate de gură că așa ceva s-ar putea discuta în viitor la audierile din Parlament, iar apoi s-au tot pornit discuții pentru un asemenea proiect. Toate formațiunile politice, cu excepția USR-ului, ar fi de acord cu un asemenea proiect de lege. Toate gurile de foc din media s-au exprimat în ultima vreme pentru aceeași măsură și pare că se tinde spre o unanimitate extrem de suspectă. De partea cealaltă îi regăsim pe șefii parchetelor care au vorbit deschis că un asemenea proiect de lege ar fi INOPORTUN, asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor și pe președintele Klaus Iohannis despre care se spune că e dispus să meargă până la suspendarea sa din funcție decât să semneze un asemenea proiect de lege pentru a intra în vigoare.

În spatele ușilor închise se fac deja preparativele. ”Toată măiestria va fi să vedem cum putem băga laolaltă infracțiunile mici cu cele de corupție sau asimilate pentru a intra la pachet în aceeși lege”, ne-a explicat unul din cei care e aproape de fenomen. Toată discuția pe lege este acompaniată deja o o întreagă campanie media (cam dezordonată) prin care sunt explicate pe larg condițiile inumane din penitenciarele românești, cât pierde statul român că îi ține pe oameni în închisori și mai ales iminența unei decizii-pilot a CEDO care va condamna România la plata multor bani pentru nerespectarea drepturilor omului.

Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu îi dă ULTIMATUM lui Klaus Iohannis: Totul e LEGAT de Florian Coldea

Graba pare destul de mare. Foarte posibil să existe pe viitor și studii sociologice din care să reiasă că românii într-o majoritate covârșitoare susțin aceste două măsuri. Până atunci pe la toate șezătorile televizate se cântă refrenul: Românii au arătat în 11 decembrie că nu își mai doresc o luptă anticorupție așa de dură!.

Așa să fie oare? Are nebunia acestor zile presărată cu episoadele lui Sebastian Ghiță legătură cu concertul Pro amnistie și grațiere? Campania anti-DNA face parte din aceeași strategie?

Modalitățile de promovare a unor asemenea măsuri nu sunt prea multe: Proiect de lege inițiat în Parlament, Proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției sau Ordonanță de urgență a Guvernului.

1.Proiect de lege inițiat în Parlament - ar însemna că un grup de parlamentari sau un grup parlamentar își asumă un proiect care va trebui să treacă prin cele două Camere și ulterior să îi fie transmis președintelui spre promulgare. Este evident de pe acum că președintele va întoarce legea, o va contesta și la Curtea Constituțională și într-un sfârșit așa cum anunțam mai sus președintele să refuze semnarea decretului de promulgarea a legii chiar dacă astea înseamnă încălcarea Constituției. Va fi gata Majoritatea parlamentară să se ducă la suspendarea președintelui pentru că acesta se opune unei Legi a amnistiei și Grațierii? Asta e o discuție de oportunitate foarte importantă cu bătaie lungă.

2.Proiect de lege inițiat de Guvern - Proiectul ar urma să fie inițiat de Ministerul Justiției și ar însemna un angajament public al Majorității guvernamentale pentru proiectul de lege. Proiectul va fi apoi dezbătut în Parlament și în final tot la Președintele României se va ajunge și care așa cum arătam mai sus VA REFUZA în final să își pună semnătura pe proiectul trimis de Parlament.

Ar mai putea fi procedura Angajării răspunderii guvernului, dar ar arăta un angajament pe care actualul guvernu nu și-l poate permite încă. Și în acest caz legea va merge spre promulgare și va avea aceeași soartă când ajunge la președintele României - nu va semna decretul.

3.Ordonanță de Urgență a Guvernului - e o variantă foarte facilă pentru Majoritate, dar extrem de periculos și perfid pentru tot ceea ce va urma. Avantajul mare e că odată emis un OUG acesta intră imediat în vigoare și chiar dacă ulterior va fi declarat neconstituțional sau respins de Parlament el își va fi făcut deja efectele deoarece deciziile CCR sunt doar pentru viitor, iar modificările din Parlament tot pentru viitor îli vor face efectul. Marele dezavantaj va fi acela al descoperirii intențiilor adevărate ale inițiatorilor - pentru cine anume e făcută legislația și nu propaganda grosolană de acum. Singura frână în fața unei Ordonanțe de Urgență poate fi Avocatul Poporului, dar nimeni nu se așteaptă ca acesta să miște un deget în zona asta mai ales că în câteva rânduri s-a cam pronunțat în favoarea unei asemenea legislații.

Vezi și: INTERVIU- Victor Ciutacu, dezvăluiri TULBURĂTOARE despre Coldea și Kovesi

Ar mai fi o a IV-a variantă pentru adormirea vigilenței celor care se opun. Mersul la pachet cu Amnistia și Grațierea din domeniul penal cu o Amnistie fiscală de proporții. Avantajul este că ar demonstra populației angajamentul pentru adevărată problemă a condamnărilor din zona corupției - recuperarea prejudiciilor. Ori dacă spre Bugetul de stat se vor revărsa mulți de bani ca urmare a unei amnistii fiscale, e de presupus că se va înghiți mai ușor și o amnistie și grațiere în domeniul penal.

Citește și: Un fost ofițer SRI dinamitează sistemul! Cine ar fi 'PĂPUȘARUL' lui Florian Coldea

Se anunță o bătălie de proporții în viitorul apropiat. Mutările din Parlament din ultima vreme și preparativele care se fac în zona Ministerului Justiției și CSM denotă o grabă iminentă pentru aceste mutări. În aceste zile sunt testate necunoscutele și se temporizează niște eforturi. Surprizele mici și mari sunt pe drum și ele...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.