Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ana Birchall răspunde atacurilor lui Dacian Cioloș: 'Exercițiu de imagine cu iz electoral'

inquamphotos.com / Octav Ganea
ana birchall

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, afirmă că adoptarea de către guvernarea anterioară a unui memorandum în 30 decembrie 2016, cu nişte linii "absolut teoretice fără corespondent practic şi analiză" anterioară concludentă, precum şi organizarea unui eveniment doar "ca exerciţiu de imagine cu iz electoral şi cu dedicaţie precisă" nu înseamnă paşi reali în pregătirea celui mai important moment post-aderare al României: Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. 

Precizarea vine în contextul în care fostul premier Dacian Cioloş şi fostul şef al Cancelariei prim-ministrului Dragoş Tudorache au susţinut că Ana Birchall încearcă, "prin declaraţii publice neadevărate" despre fostul Guvern, să ascundă "propriile întârzieri şi inacţiuni" în pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul UE.

Ludovic Orban, săgeți către Gorghiu, Blaga și Turcan: DICTATURA din PNL


"În primele patru luni ale acestui an am accelerat, prin măsuri concrete şi aplicate, procesul de pregătire pentru Preşedinţia română la Consiliul UE pentru că eu cred că acest proiect de ţară este prea important şi integrator, la toate nivelurile societăţii, prin factorii de decizie implicaţi, pentru a-l transforma într-un război al orgoliilor neconsumate. Tocmai pentru că este un proiect al tuturor românilor, aceştia au dreptul la o corectă informare, fără ca aceasta să însemne că aş fugi de răspundere sau că vreau să găsesc vinovaţi. Am constatat nişte sincope la nivelul pregătirii acestui eveniment important pentru ţara noastră şi am decis că este dreptul românilor să le cunoască. Adoptarea de către guvernarea anterioară a unui memorandum în 30 decembrie 2016, cu nişte linii absolut teoretice fără corespondent practic şi analiză anterioară concludentă, precum şi organizarea unui eveniment doar ca exerciţiu de imagine cu iz electoral şi cu dedicaţie precisă nu înseamnă paşi reali în pregătirea celui mai important moment post-aderare al României: Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene", afirmă Birchall într-o postare pe Facebook. 

Ea aminteşte că Guvernul actual a adoptat, la propunerea echipei pe care o coordonează în Ministerul Afacerilor Externe, Memorandumul privind accelerarea procesului de pregătire a PRES RO 2019, prin care a fost aprobată înfiinţarea Consiliului Naţional de Pregătire şi Exercitare a Preşedinţiei României la Consiliul UE, precum şi adoptarea Planului de acţiune. Consiliul va exercita un rol de îndrumare strategică prin stabilirea liniilor directoare şi a priorităţilor de acţiune pentru pregătirea şi exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul UE. 

Totodată, la nivelul portofoliului ministrului delegat pentru Afaceri Europene, spune Birchall, a fost înfiinţată Unitatea pentru Pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul UE (UPP) care are trei structuri componente: Direcţia Planificare şi Coordonare Negocieri (DPCN), Direcţia Logistică şi Protocol (DLP) şi Biroul Comunicare şi Promovare (BCP). 

"Prin această Unitate am accelerat dialogul interministerial pentru pregătirea Preşedinţiei în cadrul reuniunilor săptămânale ale Comitetului de coordonare a Sistemului naţional de gestionare a afacerilor europene. În cadrul acestuia au fost cartografiate resursele umane specializate în afaceri europene disponibile în administraţia publică, pentru că trebuia să avem până acum o imagine a specialiştilor pe care ne putem baza, au fost prezentate într-o primă formă propuneri de teme prioritare ale Preşedinţiei române a Consiliului UE şi s-a elaborat primul calendar al reuniunilor care vor fi organizate în România în timpul PRES RO2019, stabilindu-se totodată responsabilităţile ministerelor pentru prezidarea Grupurilor de lucru ale Consiliului UE", mai susţine demnitarul.

Rareș Bogdan, replică EXPLOZIVĂ pentru Victor Ponta: Lua bani din poșeta Elenei Udrea


Potrivit ministrului, a fost activat Task force-ul interministerial care pregăteşte propunerile legislative cu rolul de a permite suplimentarea, cu caracter temporar, a expertizei tehnice în administraţia publică, în domeniul afacerilor europene şi a fost elaborată prima formă a proiectelor de acte normative privind crearea de posturi suplimentare, modul de recrutare, încadrare şi motivare a resurselor umane. 

"Pe plan extern, am iniţiat un mecanism de consultare cu partenerii României din TRIO-ul de Preşedinţii (Finlanda şi Croaţia), în care a fost inclusă şi Austria, având în vedere că vom prelua de la această ţară o mare parte a agendei legislative europene. A fost activat şi dialogul cu reprezentanţii instituţiilor europene, respectiv ai Secretariatului General al Consiliului UE şi Secretariatul Comisiei Europene. Multe dintre serviciile de care avem nevoie pe procedura de achiziţie nu se cunosc pentru că nu există un inventar al acestora. De exemplu, alocarea unui sediu adecvat al Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE pe perioada PRES RO 2019 este un element important care putea fi rezolvat până în acest moment, însă din păcate s-a bătut pasul pe loc. De asemenea, nu s-a făcut nimic pe identificarea unei locaţii pentru Preşedinţie aici, în Bucureşti, sau pentru săli şi posibile spaţii de desfăşurare a întâlnirilor grupurilor de lucru", susţine Ana Birchall. 

În acest sens, Birchall declară că a dispus să fie analizate soluţiile pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii la nivelul Reprezentanţei, din perspectiva pregătirii şi exercitării PRES RO 2019, şi au fost identificate spaţiile disponibile pe piaţă, ca alternativă la locaţia actuală, şi care ar putea fi închiriate/achiziţionate. 

"Va fi o perioadă marcată de numeroase provocări, care trebuie gestionate eficient şi pragmatic, în beneficiul cetăţenilor europeni şi al proiectului european în ansamblu. În ceea ce priveşte Brexit-ul, de exemplu, nu exista până la momentul actualei guvernări o analiză de impact care să evalueze costurile României în urma ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Niciun minister nu avea în organigramă, identificată sau creată, o echipă specializată pe Brexit care să pregătească viitoarele negocieri din perspectiva României pe diferite sectoare de activitate. (...) Cu o dozare corectă a eforturilor, cu o alocare adecvată a resurselor necesare şi o bună coordonare a Ministerului Afacerilor Externe, sunt convinsă că România va fi pregătită să preia Preşedinţia Consiliului UE la 1 ianuarie 2019", spune ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.