Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAF dă lovitura la pariuri, iar România pierde sute de milioane de euro

euro

Statul român pierde aproximativ 300 de milioane de euro din cauza controalelor abuzive demarate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) la operatorii de pariuri sportive tradiționale începând din septembrie 2015, în urma cărora le impune să recalculeze impozitul pe profit pe ultimii cinci ani, ceea ce va duce la falimentul întregii industrii, a declarat marți directorul executiv al Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România, Romanian Bookmakers, Doru Gheorghiu.

Citește și: DEMISIE bombă la Antena 1: O vedetă spune că s-a săturat să...

"În ultimele patru luni instituțiile statului, respectiv ANAF și ONJN (Oficiul Național al Jocurilor de Noroc) au ajuns la un pas să falimenteze un întreg sector de activitate economică. (...) Noi am calculat că, în momentul în care ANAF o să termine cu operatorii de pariuri, forțând firmele respective să intre în insolvență, "gaura" pentru statul român, respectiv prejudiciul creat de ANAF prin acțiunile de control întreprinse, va fi de aproximativ 300 de milioane de euro, din care 120 de milioane doar din contribuția pe care firmele din domeniu o au anual la bugetul de stat. Diferența de 180 de milioane de euro va veni din acțiunile în justiție inițiate, și câștigate sigur, de operatorii din domeniu împotriva statului. Nu este vorba de daune fanteziste ci de evaluarea tuturor afacerilor distruse de acțiunea abuzivă și ilegală a ANAF", a explicat Gheorghiu.

Citeşte şi: Adriana Săftoiu, nou atac la Traian Băsescu: DEZVĂLUIRI HALUCINANTE despre ce era la Cotroceni

El a reamintit faptul că, din toamna anului trecut, ANAF a demarat un val de controale, fără precedent, la toate casele de pariuri sportive, și în toate cazurile, fără excepție, se dispune recalcularea impozitului pe venit, pentru ultimii cinci ani, după o formulă care contravine definirii venitului în legislația specială a jocurilor de noroc (OG 77/2009). Astfel, ANAF consideră că impozitul minim de 5%, prevăzut în articolul 18 din vechiul Cod Fiscal se aplică pe totalul încasărilor fără să se scadă premiile acordate. "Conform ANAF se ajunge la o cotă de impozitare fantezistă. De fapt, ANAF impozitează sume pe care operatorul nu le-a avut niciodată. Cei 5% sunt, de fapt, spre 20% din venitul real, respectiv încasări minus premii", a mai spus Gheorghiu.

Citeşte şi: Prințul Paul și Remus Truică, nouă lovitură de la magistrați: Ce au pățit cei doi celebri

Doru Gheorghiu a mai precizat că, potrivit legislației, firmele de profil sunt obligate să acorde premii în cuantum de cel puțin 60% din încasări, iar până în prezent operatorii au plătit impozitul de 5% aplicat la diferența dintre veniturile încasate și premiile acordate. Apoi, în cadrul controalelor efectuate înainte de septembrie 2015 statul nu a semnalat niciodată că ar fi în neregulă acest mod de calcul. Reprezentantul Patronatului a mai semnalat că este dubios faptul că aceste controale au fost inițiate cu o asemenea anvergură chiar înainte ca modul de impozitare a caselor de pariuri să se schimbe. Înainte de 1 ianuarie 2016, aceste societăți plăteau un impozit pe profit de 16%, dar nu mai puțin de 5% din venituri (însemnând încasări minus premii), însă, în urma modificării Codului Fiscal, pentru casele de pariuri sportive tradiționale s-a renunțat la impozitarea cu 5% a veniturilor, rămânând în vigoare cota unică de 16% pe profit.

Pe de altă parte, Doru Gheorghiu afirmă că banii pe care ANAF speră să îi recupereze prin aceste controale, cel puțin la nivel declarativ, nu vor fi încasați pentru că firmele respective intră în faliment. "Sumele stabilite ca diferență de plată sunt foarte mari, aproape la nivelul întregii afaceri. Există un caz în care ANAF a stabilit o diferență de plată de 13 milioane de euro, iar la celelalte societăți (15 în total), sumele sunt similare. Aceste penalități trebuie plătite imediat. În caz contrar, în momentul în care operatorul merge la Oficiu pentru autorizare, operațiune care trebuie realizată anual, nu va mai obține dreptul de operare. Astfel, va trebui să își declare insolvența, etapă care reprezintă însă doar o prelungire a agoniei până la faliment, a subliniat directorul Romanian Bookmakers. Astfel, în opinia sa, în spatele controalelor ANAF stau alte interese, nu posibilitatea obținerii unor venituri suplimentare la buget. "Pe finalul anului trecut, am rămas surprins să constat că președintele ONJN, Odeta Nestor, a anunțat oficial că Loteria Română, preluată pe finalul anului trecut de către Oficiu de la MFP cu scopul de a fi restructurată și rentabilizată, se pregătește să includă în oferta sa și pariuri tradiționale", a mai spus Doru Gheorghiu.

Citește și: CNA întrerupe emisia Kanal D, amendă maximă pentru Antena 1

În plus, operatorii sunt îngrijorați că în spatele acțiunii ANAF se regăsesc grupuri de interese care și-au propus să elimine de pe piață operatorii tradiționali, mai ales în contextul în care începând cu iulie 2015 au început să funcționeze în România și casele de pariuri online. În acest context, reprezentanții industriei solicită ANAF suspendarea controalelor până la lămurirea situației. Însă autoritățile statului nu au răspuns, până în prezent, la niciuna dintre solicitările transmise. Reprezentantul Patronatului a mai spus că, în noiembrie 2015, a existat o întâlnire cu președintele ANAF, care părea a recunoaște anomalia, însă a solicitat operatorilor să obțină un aviz de la MFP pentru a opri controalele. "Am trimis aproximativ 20 de adrese către premier, vice-premier, MFP și, deși legea îi obligă să răspundă în 30 de zile, nu am primit niciun răspuns până acum", a mai spus Gheorghiu. El a adăugat că, pe lângă daunele financiare, această speță are și o componentă socială, și anume faptul că 16.000 de angajați din industrie riscă să își piardă locul de muncă, anunţă Agerpres.

Citește și: DOCUMENT Actele care aruncă în aer justiția din România: 1.000 de magistrați racolați de SRI

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.