Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANAF extinde controlul marilor averi. 4800 de persoane sunt vizate

avere

Fiscul va controla averile altor 4.800 de persoane, prin extinderea programului început în 2011, în care a încadrat 400 de români cu averi de peste 20 milioane de euro, noile controale pentru venituri nedeclarate urmând sa înceapa peste câteva luni, cu 120 de inspectori alocati.

"Acest program va continua la nivelul persoanelor pe care le avem în grupul-tinta, dar urmarim declansarea unui nou program, extins, întrucât din analizele noastre de risc pe care le-am facut în rândul persoanelor fizice, am constatat existenta unor riscuri fiscale si pentru alte persoane. Am considerat necesar sa demaram alt program, de aceeasi natura, pentru în jur de 4.800 de persoane, altele decât cele 400 din grupul tinta, program care sa vizeze nu doar controlul fiscal, cât si utilizarea altor instrumente si tratamente de crestere a conformarii voluntare", a declarat, potrivit Mediafax, Eugen Serban, director în cadrul Directiei Verificari Fiscale, structura a ANAF însarcinata cu controlul marilor averi, la o conferinta a PwC România.

El a aratat ca, pentru extinderea programului, Fiscul a avut nevoie de mai multe resurse, astfel ca a înfiintat servicii de verificari fiscale la nivel regional, localizate în localitatile în care functioneaza directiile regionale ale Finantelor Publice, dar aflate în structura Directiei de Verificari Fiscale din aparatul central.

ANAF a alocat 120 de inspectori fiscali pentru controlul celor 4.800 de persoane, recrutând deja în ianuarie 70 de persoane.

Programul va fi lansat peste câteva luni, dupa ce inspectorii vor fi instruiti, se elaboreaza planul de actiune si se aproba metodele de încurajare a conformarii voluntare.

"În principal au fost identificate (cele 4.800 de persoane - n.r.) în baza caracteristicilor de risc pe care le-am identificat în ce priveste situatia fiscala personala. Cu alte cuvinte, am constatat alocari de fonduri semnificativ mai mari decât veniturile declarate", a spus Serban.

Programul initiat în 2011 a avut în vizor 400 de persoane sau 300 de familii cu averi mari, de cel putin 20 milioane de euro. De verificarea celor 400 de persoane s-au ocupat 30 de inspectori ANAF.

"Problema pe care am identificat-o în cazul acestora a fost diferenta semnificativa între veniturile asteptate si cele declarate. Sunt unele categorii de venituri pentru care ne asteptam la o suma mai mare a fi declarata sau alte categorii de venituri pentru care foarte putine persoane au depus declaratii sau declaratiile au cuprins sume foarte scazute", a afirmat directorul ANAF.

Serban a mentionat ca persoanele tintite în programul extins au venituri de peste 10 ori sau chiar mult mai mult decât cele declaratate, fapt care reiese din achizitiile realizate, informatii pe care ANAF le are la dispozitie.

El a aratat ca, din cele 400 de persoane analizate pâna în prezent, au fost declansate 30 de verificari fiscale prealabile, din care au fost continuate 11 cu emiterea unui aviz de verificare.

"Din cele 11, în unele cazuri avem ajustari semnificative, în altele verificarile sunt în curs, însa rezultatele vor fi publicate odata cu rezultatele generale ale ANAF. Verificarile s-au facut si în functie de capacitatea noastra de a le efectua", a punctat reprezentantul Fiscului.

Obiectivul programului este ca fiecare contribuabil sa-si achite contributia fiscala corecta, precum si cresterea veniturilor declarate si a contributiilor persoanelor fizice cu averi mari în totalul impozitului pe venit.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.