Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist: Cum se vor schimba relațiile dintre România și Rusia cu Iohannis preşedinte

Spre deosebire de vecinii noștri, Ungaria sau Bulgaria, România are o relație încordată cu Rusia.   Jurnalistul Emil Hurezeanu a vorbit despre cum se vor schimba relațiile dintre România și Rusia, odată cu alegerea noului președinte Klaus Iohannis, precizând că deocamdată nu e momentul resetării relaţiilor cu Rusia.

Deși vecinii noștri au reușit să păstreze relații funcționale cu Rusia, România a rămas rece. „Relațiile României cu Rusia sunt reci, foarte reci. România a avut în ultimul timp, după izbucnirea crizei cu Ucraina, dar cu precedentul de data aceasta foarte real și foarte dureros al Transnistriei și al relațiilor încordate o relație încordată. Bulgaria, Ungaria, Polonia au avut relații funcționale și întreținute, aerisite. Canale de comunicare aerisite. Bunăoară, fostul ministru de Externe al Poloniei era un oaspete primit și la Kiev și la Moscova tocmai pentru că relațiile dintre cele două țări funcționau”, a spus Emil Hurezeanu la Digi24.

Deși, spune Emil Hurezeanu, aceste relații de funcționare nu există în cazul României, încă nu e momentul resetării lor. „Aici, probabil Iohannis, președintele ales, are dreptate să spună că deocamdată acționăm prin intermediul filtrelor strategice care sunt Uniunea Europeană și SUA. Cei doi emisari ai președintelui Obama n-au pierdut ocazia să-l felicite pe Iohannis și să-i atragă atenția importanței strategice indififerent de ostilitatea lui Băsescu pe care o are România față de America. România are o șansă în acest parteneriat, dar pe termen lung orice Guvern și orice președinte, admițând chiar că tensiunilor nu vor continua sau nu vor escalada într-un conflict militar mai amplu, e de așteptat ca relațiile să funcționeze”, a explicat acesta.

Referindu-se la reacția Rusiei după alegerea lui Klaus Iohannis, jurnalistul Emil Hurezeanu a spus că România trebuie să răspundă afirmativ: „România ar putea să răspundă acestui pseudo-optimism comunicat al purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe în care se vorbește de condițiile simple ale unei relații bune între cele două țări. Neamestecul în treburi interne, relațiile avantajoase, avantajele mutuale. Când ai o gripă, ai probleme cu laringele, nu dai examen la canto. E probabil și cazul relațiilor dintre România și Rusia”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.