Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist politic, mesaj exploziv după dezvăluirile incendiare făcute de fostul șef SPP: 'Apropierea dintre SRI și DNA amintește de regimul comunist'

dumitru iliescu

Stelian Tănase a comentat declarațiile făcute de generalul Dumitru Iliescu, fost șef al SPP, care a afirmat că dosarele "erau întocmite la dispoziția domnului Coldea, cu aprobarea domnului Maior. Eu vorbesc despre acele dosare care nu aveau probe în ele, erau construite acele probe". "Apropierea dintre SRI și DNA amintește de ce se întîmpla în regimul comunist. Securitatea și procuratura erau parte ale aceluiași sistem opresiv. Era vorba despre o așa-zisă justiție care a produs mii de abuzuri grave.", a scris Stelian Tănase pe blog.

"Colaborarea strinsă dintre SRI si DNA, un număr de ani și constituirea unei para-instituții (extrem de puternice) pe lîngă cadrele Constituție și legilor, a fost/este un fenomen mai mult decit nociv. Un atac direct la regimul democratic. Dacă îi mai pasă cuiva, firește! Dacă lucrurile s-au petrecut astfel și nu sunt intoxicări, atunci asistăm la cea mai mare amenințare la siguranța națională de după decembrie 1989 și mineriade.

Citește și: Inspecția Judiciară s-a autosesizat după dezvăluirile uimitoare despre procurorul 'Portocală': Acuzații dure ale Andreei Cosma

Cine ar trebui să cerceteze adevărul ? Parlamentul? Păi destui parlamentari sunt controlați de DNA sau de servicii. Presa? Acolo puiesc agenții acoperiți și cei de influență, ofițerii de informații, delatorii. Suntem oare fără speranță!? Cam da! Nu au fost duse la capăt cercetări mult mai simple. În cazul de față nu văd cine/ce ar putea să încerce măcar să afle ce s-a intimplat după 2005.

Apropierea dintre SRI și DNA amintește de ce se întîmpla în regimul comunist. Securitatea și procuratura erau parte ale aceluiași sistem opresiv. Era vorba despre o așa-zisă justiție care a produs mii de abuzuri grave. Garanția unei minime dreptăți vine din faptul că parchetele și serviciile sunt complet independente unele de altele. Orice apropiere intre cele două entități este extrem de toxică pentru echilibrul instituțional în orice democratie si, din cauza asta, interzisă. Ele sunt obligate să existe strict separat.

România este o „shadow democracy”. Avem o constituție plină de vorbe mari, legi, discursul public este unul european. Dar este o pură ipocrizie, o nouă limbă de lemn, „bruxeleza” – pe care toată lumea o vorbește. În spatele fațadei democratice se petrec zilnic încălcări ale celor mai elementare norme ale drepturilor omului. Rațiunea acestor încălcari – puterea, controlul, acapararea resurselor. E vorba despre reglări de conturi, răfuielile personale, inlăturarea rivalilor, promovarea celor din gașcă. Combinația dintre parchete și serviciile secrete este un cocktail Molotov pentru libertățile civile și statul de drept. Este o bombă sub scaun care poate exploda în orice moment. Deriva asta aparent nevinovată duce la dictatură. Este ce s-a și încercat, cred eu. Fie una oficială, prezidențială, fie una ocultă, informală. În esență tot acolo se ajunge. Un regim de factura personală sau al unui gang mafiot care face toate jocurile în mod arbitrar și în afara oricărui control constituțional.

Citește și: Cristoiu s-a dezlănțuit: 'SRI are deja o divizie politică. Se numește Partidul Național Liberal'

Generalul Dumitru Iliescu – ex sef al SPP – a început ( din ce motiv?) să dea din casă. Ce declară el ? „Aceste dosare erau întocmite la dispoziția domnului Coldea, cu aprobarea domnului Maior. Eu vorbesc despre acele dosare care nu aveau probe în ele, erau construite acele probe”(…) „După ce pregăteau materialul, ofițerii SRI pregăteau și rechizitoriul și îl dădeau procurorului de caz. Tot ei se ocupau și de instanța care judeca dosarul respectiv.” Ce ziceți de asta!? A fost o operație secretă ? Cîte persoane erau la curent ? Ori e vorba despre un complot pentru subminarea regimului democratic? Un fel de lojă masonică Propaganda Due care infiltra structurile statului pentru a le goli de conținut și a promova oamenii proprii la putere. În Italia a urmat o uriașă anchetă soldată cu dezmembrarea organizației, numeroase demiteri la vîrf și ani grei de închisoare.

Cineva vorbea de curînd foarte degajat despre o lovitură de stat (imaginară) în legătură cu un fleac, petrecută la București. Era o diversiune. Ar fi trebuit să se uite în direcția asta – SRI&DNA. Chiar că găsea una, dacă tot este pasionat de loviturile de stat.", a scris Stelian Tănase pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.