Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analist: UE a cedat încă o dată la șantajul britanic

brexit

Marea Britanie va putea beneficia de un mecanism de salvgardare care permite ca timp de șapte ani să nu acorde beneficii sociale cetățenilor intracomunitari care vor munci în Regatul Unit.

La Bruxelles s-a cedat într-o chestiune de principii spune politologul Cristian Pîrvulescu după recentul acord obținut la Bruxelles, în unanimitate, în încercarea de a evita Brexit-ul.

Cristian Pîrvulescu: România, Bulgaria, Italia (care are 200.000 de lucrători în Marea Britanie) ar putea fi afectate pe viitor de aplicarea mecanismului. Toate aceste state nu au vrut să transmită un semnal negativ Marii Britanii. S-a transmis mesajul că statele europene doresc ca Marea Britanie să rămână parte a UE. Întrebarea este dacă Marea Britanie dorește să rămână parte a UE, iar cel mai grav lucru care s-a întâmplat vineri la Bruxelles este că s-a cedat într-o chestiune de principii. Chiar dacă Jean Claude Juncker sau Donald Tusk, președintele Comisiei Europene respectiv președintele Consiliului European, au declarat că s-au făcut compromisuri rezonabile, chiar dacă principalii lideri politici – Angela Merkel sau Francois Hollande – au considerat că este vorba de un compromis echitabil, în realitate s-a cedat încă o dată la șantajul britanic. Este încă o dată când Marea Britanie obține drepturi special, mai mult decât opt-out-urile anterioare, în condițiile în care britanicii declară deschis că nu își doresc o Uniune tot mai strânsă, ci își doresc de fapt ca UE să fie blocată, ca procesul de integrare să fie blocat.Britanicii nu au aceleași interese cu noi și-atunci sunt destul de mulți europeni care se gândesc că dacă chiar nu le place în UE,  poate ar fi bine să iasă.

RFI: Marea Britanie a obținut statut special, din nou. Ce se va întâmpla când o altă țară din Uniune va veni cu pretenții similare?

Cristian Pîrvulescu: Nu sunt doar pentru Marea Britanie aceste privilegii care au fost obținute. Ele pot fi aplicate de oricine. Deci, de acum încolo, împotriva muncitorilor români sau bulgari orice stat membru va putea cere aplicarea acelorași condiții. Aceasta este problema care a apărut cu negocierile de acum de la Bruxelles. Înainte, opt-out-urile permiteau Marii Britanii în special, Irlandei, Danemarcei și Suediei să se retragă din anumite politici europene. În cazul de față vorbim despre posibilitatea oricărui stat de a recurge la același sistem de privilegii care creează probleme mecanismelor europene într-un moment dificil. Acum, în așa numita criză a refugiaților, UE trece prin clipe dificile și David Cameron a știut, când a apăsat pe accelerație, că  europenii nu vor putea să i se împotrivească. Mă refer la lideri europeni care sunt în marea majoritate necunoscuți. Uitați-vă pe numele celor care au participat la Consiliul de la Bruxelles. Ultimul venit era doar de câteva zile prim ministru. Cum ar fi putut să-i reziste acest lider lui David Cameron, care este prim-ministru din 2010? E o problemă cu Consiliul European. Uniunea Europeană, se vede foarte clar, nu este nici Comisia Europeană, nici Parlamentul European, este Consiliul în care sunt reprezentați șefii de guvern sau șefii de stat din cele 28 de state membre.

Reporter: Cum credeți că vor vota britanicii la referendum?

Cristian Pîrvulescu: Este foarte complicat. Referendumurile pun accent pe emotivitate și sentimente negative. Deja primarul Londrei, Boris Johnson a început o campanie împotriva rămânerii Marii Britanii în UE, probabil că este și o campanie pentru succesiunea la conducerea Partidului Conservator, și asta ne arată cât de complicat va fi pentru David Cameron să își convingă concetățenii pe 23 iunie să voteze în favoarea rămânerii în UE. Pe de altă parte, Scoția a anunțat că în cazul în care un refendum se va ține și va fi negative, împotriva rămânerii Marii Britanii în UE, se va face un nou referendum pentru independența Scoției.

Reporter: Ce se întâmplă dacă tabăra pro-Brexit câștigă?

Cristian Pîrvulescu: Evident că Marea Britanie va avea pierderi economie și sociale foarte mari. Nici oamenii de afaceri, nici City-ul londonez nu sunt favorabile Brexit-ului, dar populiștii britanici și în special UKIP-ul sunt pentru Brexit.

Reporter: Dacă cetățenii britanici votează pentru rămânerea Marii Britanii în UE, vedeți posibil ca Parlamentul European să respingă acordul obținut la Bruxelles?

Cristian Pîrvulescu: Nu!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.