Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ Bloomberg: România poate fi cea mai slabă verigă din Europa Centrală și de Est. Bâlbâielile politice și instabilitatea își fac simțite efectele

stanford.com
analiza

”România poate fi cea mai slabă verigă din Europa centrală și de Est”, notează jurnaliștii de la Bloomberg într-o analiză în care atrag atenția asupra faptului că modificările Codului fiscal produc confuzie în mediul de afaceri din țara noastră, informează Profit.ro.

Subliniind că PSD se află deja la al doilea premier după alegerile de anul trecut, Bloomberg arată că repetatele crize de pe scena politică se produc într-o perioadă în care România se află în expansiune, cu o creștere economică de 6,1% în ultimul trimestru, cifre care plasează țara noastră în topul celor din UE.

Însă ”bâlbâielile politice și instabilitatea își fac simțite efectele”, astfel că firmele străine investesc mai puțin, iar obligațiunile și moneda națională sunt în urma altor state din Europa de Est.

"Tensiunile politice din România și instabilitatea politică își fac simțite efectele. În condițiile în care economia este aproape de supraîncălzire, iar politicile nu sunt ancorate, acest lucru face din România cea mai slabă verigă din Europa Centrală și de Est", a explicat Viktor Szabo, analist la Aberdeen Asset Management Plc.

Un puşcăriaş celebru dezvăluie ce i-a răspuns un şef din Comisia Europeană: 'Nu respinge criticile mele'

În analiza citată sunt amintite și cele trei reprize de reducere a TVA, care au provocat primul episod de deflație din România de după 1989.

De asemenea, jurnaliștii de la Bloomberg amintesc că în primele opt luni ale anului, investițiile străine directe au scăzut cu aproape o cincime față de perioada similară a anului trecut până la 2,5 miliarde de euro. De altfel, potrivit unui sondaj al Consiliul Investitorilor Străini planurile de afaceri ale 90% dintre companii sunt afectate de modificările legislative.

Traian Băsescu atacă o problemă sensibilă: jocurile dintre Europa și Rusia

"Stabilitatea politică și coerența este crucială. Prioritățile se schimbă atât de des încât este dificil să continui proiectele", a declarat Andrew McDowell, vice-președintele Băncii Europene de Investiții.

Un element descurajator este și corupție, România aflându-se pe locul 57 din 176 de țări în ultimul raport Corruption Perceptions Index elaborat de Transparency International.

Sursa citată mai avertizează că în contextul în care întreaga regiune se confruntă cu un deficit al forței de muncă, relansarea inflației ar putea duce costurile cu salariile până la un nivel extrem de ridicat.

Potrivit indicelui Bond Bond-Emerging-Market al monedelor suverane locale, în acest an, obligațiunile românești în monedă locală au cauzat investitorilor o pierdere de 1,2% în euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.