Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ: Calea către victorie a lui Dacian Cioloș

alegeri parlamentare 2016

Site-ul Autorității Electorale Permanente ne spune că PSD a luat 35%, la numai 5 procente distanță de PSD. Este acesta tot adevărul? Nicidecum. Forța electorală a PSD a fost ascunsă sub denumiri înșelătoare. Iar dacă înțelegem forța electorală a PSD putem înțelege mai bine și șansele PNL și USR de a impune un guvern Cioloș 2.

Să ne uităm puțin la rezultatele electorale.

content-image

Dacă adunăm PSD (35%) cu PSD+UNPR (4,46) și cu UNPR (2,67),  obținem un mult mai impresionant 41,27 (PSD/UNPR) la care se adaugă voturile ALDE (6,32).

Dar, dacă ne uităm cu atenție, suma procentelor de mai sus este de aproximativ 90%. Dacă admiteam că PMP a pierdut din viteză și nu va mai intra în Parlament, rămân ~85%. 48% (PSD+UNPR+ALDE) din 85% este echivalent cu 56%. Cam tot atâta ar trebui să își propună PSD+ALDE să obțină și după redistribuire.

Este drept că cest scenariu este puțin prea optimist pentru PSD. Să construim un scenariu mai realist, presupunând/ luând în calcul că:

  • Din toate voturile UNPR, PMP ia un procent, restul mergând la PSD.
  • USR ia majoritatea voturilor de la PNL, dar mai atrage 2% din altă parte (PMP, oameni care de regulă ar absenta).
  • Minoritățile primesc locuri în Parlament, ceea ce diluează scorul celorlalte partide.
  • Efectul Dacian Cioloș previne orice hemoragie de voturi dinspre PNL spre PSD.

Nu refac aici formulele de calcul dar, și în acest scenariu PSD+ALDE, au aproape 53% din voturi. Acesta este un scenariu mediu și rezonabil care presupune că nici PNL nici PSD nu fac mare brânză în campania electorală.

Cât trebuie să performeze peste acest scenariu partidele care îl susțin pe Dacian Cioloș ca să poată preveni o majoritate PSD+ALDE? Nu refac calculele dar răspunsul este 5%. Adică 7% peste performața de la locale. Evident, asta se întâmplă dacă PSD pierde doar un procent. Dacă PSD mai pierde încă trei în favoarea PRU, vorbim deja de o creștere necesară de 4% peste locale, adică 2% peste scenariul minim estimat.

Pentru ca Dacian Cioloș să devină premier este nevoie ca toate celelalte forțe să se unească în susținerea sa (PNL, USR, UDMR, Minorități). O problemă este că UDMR se află într-o alianță de facto cu PSD așa cum am văzut la alegerea ultimilor judecători CCR precum și la discursul lui Cioloș în Parlament.

Citiți și: Analiză: Cea mai importantă știre de care nu vorbește nimeni

Să zicem, totuși, că UDMR ar fi dispusă la negocieri. Nu văd cum ar accepta Uniunea o Coaliție în care nu există majoritate în ambele Camere, mai ales că USR nu va fi cel mai comod partener.

Citiți și: Cine îl va sprijini pe Cioloș în Senat?

Asta cere încă vreo 3 procente la urne. (Țineți, totuși, cont că formula mea este mai simplă de cât algoritmul legal).

În concluzie

  • Ca să prevină o majoritatea PSD/ALDE în Parlament trebuie să se miște "în favoarea lui Cioloș", ~8% din voturi față de alegerile locale. Cu alte cuvinte pierderile PSD/ALDE (față de PSD/ALDE/ UNPR), adunate cu câștigurile PNL/UNPR să dea aproximativ 8%.
  • În opinia mea, pentru ca UDMR să negocieze serios o majoritate cu USR/PNL este nevoie ca PSD/ALDE să nu dețină mai mult de 50% în nici o cameră a Parlamentului. Pentru asta este nevoie să fie mișcate ~11% din voturi.
  • Evident, chiar și în acest scenariu, Uniunea trebuie convinsă.
  • Matematic, viața coaliției pro-Cioloș se simplifică dacă o parte din parlamentarii PSD+ALDE schimbă tabăra imediat după alegeri. Rămâne de văzut, totuși, cum ar primi USR această veste.

Citiți și: Scenarii extreme cu PNL

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.