Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ: 'Epidemia'de opioide din SUA costă anual vieţile a zeci de mii de americani şi sume de ordinul miliardelor de dolari

www.radioiasi.ro
droguri

Criza substanţelor opioide, pe care preşedintele american Donald Trump a declarat-o săptămâna trecută ”o urgenţă de sănătate publică”, face ravagii în unele comunităţi din Statele Unite, provocând nu doar moartea a zeci de mii de oameni pe an ci şi costuri de ordinul miliardelor de dolari, scrie NEWS.RO, citând o analiză publicată de MarketWatch.

Citeşte şi: Ungaria lansează acuzaţii DURE: Legătură între UE şi organizaţiile lui George Soros

Aceste costuri includ costurile pentru asistenţă medicală, justiţie şi productivitate pierdută.

”Nimeni nu a mai văzut ceea ce se întâmplă acum. Ca americani, nu putem permite ca acest lucru să continue. Este timpul să eliberăm comunităţile de această calamitate a dependenţei de medicamente”, a afirmat Trump într-un discurs susţinut săptămâna trecută.

Opioidele ucid zeci de mii de americani pe an. Acestea includ medicamente comercializate cu prescripţie medicală, cum ar fi Vicodin şi Oxycontin, dar şi heroină şi fentanil, un medicament care poate fi injectat sau folosit sub formă de plasture sau pastilă.

Anul trecut, 64.070 de oameni au murit în SUA din cauza supradozelor de opioide, număr mai mare decât cel al americanilor morţi în războiul din Vietnam.

Costul tratării supradozelor, abuzului şi dependenţei de opioide comercializate cu prescripţie se ridică la circa 78,5 miliarde de dolari pe an, potrivit unei analize efectuate de Centrul naţional pentru controlul şi prevenţia traumelor, publicat de jurnalul Medical Care în 2016.

Este probabil ca aceste costuri să fi crescut odată cu numărul deceselor provocate de opioide.

Studiul a analizat date din 2013, când 2 milioane de americani au îndeplinit criteriile pentru a fi încadraţi la abuz de oipide şi dependenţă, în timp ce aproximatv 16.000 au murit din cauza supradoxelor de opioide vândute cu prescripţie medicală.

În schimb, Statele Unite au cheltuit în acelaşi an 79,9 miliarde de dolari cu Programul de Asistentă pentru Suplimentele de Nutriţie.

Cheltuielile totale pentru asistenţa medicală şi tratarea abuzului de substanţe pentru cei care fac abuz de opioide au depăşit 28 de miliarde de dolari în 2013, din care 26 de miliarde de dolari au fost  acoperite de asigurări, potrivit cercetării.

Pacienţii cu tulburări netratate provocate de folosirea de opioide tind să genereze costuri pentru asistenţa medicală cu 18.000 de dolari pe an mai mari decât cei fără astfel de tulburări, se arată într-un alt studiu din 2011, publicat de American Journal of Pharmacy Benefits.

Spitale

Un studiu al Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston a constat că costul mediu pentru tratarea unei victime a supradozei de opioide la terapie intensivă au urcat cu 58% în perioada 2009-2015. Pe măsură ce dependenţa persistă, pacienţii ajung la spital în tr-o situaţie mai gravă şi au nevoie de o spitalizare de mai lungă durată. În 2015, costurile înregistrate de 162 de spitale academice au fost de 92.400 de dolari per pacient, la terapie intensivă.

Justiţie

Statele Unite înregistrează costuri legate de justiţia penală de aproape 8 miliarde de dolari, din cauza vânzărilor şi consumului de opioide, majoritatea acestor costuri fiind suportate de statele federale şi guvernele locale, potrivit datelor Centrului Naţional pentru Controlul şi Prevenirea Traumelor aferente anului 2015. Mai  rău decât atât, rata de recidivă pentru dependenţii de aceste substanţe este de 45%  la trei ani de la eliberarea din închisoare.

Afaceri

Costul productivităţii pierdute este de aproximativ 20 de miliarde de dolari, potrivit studiului din 2015.  Aproximativ 7 din 10 angajatori au resimţit un efect al folosirii medicamentelor cu prescripţie medicală de către angajaţi, inclusib absenteismul şi scăderea performanţelor profesionale, conform Consiliului pentru Siguranţă Medicală, o organizaţie nonprofit din Illinois. Iar supradozele fatale costă aproape 22 de miliarde de dolari, sub forma asistenţei medicale şi a productivităţii pierdute.

La toate  aceste costuri se adăugă impactul asupra calităţii vieţii şi durerile suportate de cei afectaţi de dependenţa de opioide.

Citeşte şi: MAI: 40 de localităţi din 17 judeţe, afectate în ultimele 24 de ore de fenomenele meteo periculoase .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.