Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ - Iohannis, portavocea nemulţumiţilor. Ce înseamnă discursul dur al preşedintelui

iohannis cotroceni

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă prin care și-a exprimat poziția față de măsurile economice propuse de alianța PSD-ALDE, precum și față de pachetul legilor privind reforma justiției.

Iohannis a dorit să facă un tablou cât mai exact al situației economice, a venit cu cifre, cu argumente. Președintele a cerut coaliției de guvernare responsabilitate și i-a somat să renunțe la proiectul de lege prin care se trece plata contribuțiilor asigurărilor sociale de la angajator la angajat.

Tabloul situației economice, descris de președinte, arată că România este într-o situație paradoxală, deși există o creștere economică, în acest moment sunt mai puțini bani la buget, deși economia merge bine, Guvernul se împrumută mult mai mult, lucru care va afecta grav în viitor situația țării. Președintele i-a acuzat pe guvernanți că “lasă datoria în plata copiilor și a nepoților”.

De asemenea, Iohannis a criticat coaliția de guvernare și pentru faptul că  avem o o creştere economică ce se bazează preponderent pe consum și nu este sustenabilă, spunând foarte clar: investițiile străine au scăzut cu 20%, investițiile publice au scăzut cu peste 20% față de anul trecut, când au fost mult mai mici ca acum doi ani, și că lipsa investițiilor este un semnal foarte îngrijorător.

După prezentarea situației economice, Iohannis a trecut la subiectul “mutării plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat”. A cerut guvernului să renunțe la această măsură, care nu va face altceva decât să “bulverseze”. Președintele a prezentat o “simulare de caz” pe un salariu mediu brut de 3329 lei și a spus că, după calcule făcute de el, în cazul în care se va adopta această măsură, salariatul va câștiga în plus doar 3 lei. Salariatul va câștiga 2338 și nu 2335 cât câștigă acum, după ce anagajatorul plătește toate contribuțiile.

Iohannis nu s-a sfiit în conferința de presă să adopte un limbaj mult mai dur, trecând de la acuzații cum că acest guvern “continuă țopăiala fiscală”, la “avertizez decidenții politici să judece la rece, să nu bage românii într-o aventură fiscală cu final trist” și pănă la “aceste măsuri sunt niște carpel”.

Ieșirea de azi a președintelui vine să fixeze în opinia publică faptul că PSD ascunde situația economică și guvernează pe baza unor promisiuni mincinoase. Iohannis a reușit să demonstreze prin simularea făcută pe salariul mediu că discursul PSD este unul mincinos, că în fapt măririle de salarii anunțate cu surle și trâmbițe sunt doar “povești”.

După ce sindicatele, specialiștii economici au venit și au spus că aceste măsuri vor aduce haos și că există riscul ca în unele ramuri salariile angajaților să fie micșorate, discursul lui Iohannis vine să întărească, dar și să prezinte tabloul complet al situației economice. PSD-ului îi va fi foarte greu să îl combată pe Iohannis, pentru că acesta nu a avut un simplu discurs politic, ci a argumentat foarte bine poziția sa.

Președintele României l-a criticat dur și pe ministrul Justiției, acuzându-l că, deși nu are drept de inițiativă legislativă, a dus pachetul de legi în parlament. De asemenea, a acuzat faptul că în acest moment se face o “ciopârțire a legii” și că modul în care se face acest demers este cel mai “netransparent”. Nici Tăriceanu nu a scăpat de criticile lui Iohannis, care a folosit un termen dur pentru a descrie atitudinea preşedintelui Senatului în privinţa justiţiei: “obsedat”.

Din sesiunea de răspunsuri și întrebări am văzut că Iohannis nu a dat niciun pas înapoi de la discursul pe care îl are pe această temă, susținând în continuare aceleași linii de mesaj: “am încredere în justiție” și “justiția trebuie să fie independenta de politic, ea este acum independentă și își face treaba”.

După o lungă absență, președintele a înțeles că trebuie să comunice, să își prezinte propria viziune, mai ales când în dezbaterea publică sunt subiecte atât de importante. A ales să facă acest lucru azi și i-a reușit. A fost comunicativ, a “luat” foarte multe întrebări și a reușit să explice foarte bine situația în care ne aflăm. În acest moment, Iohannis este cea mai puternică voce a opoziției. Liderii partidelor de opoziției au cote foarte mici de încredere, nu reușesc să fie extrem de penetranți, iar prostiile coaliției de guvernare nu pot fi oprite decât prin presiune publică. Larga majoritate pe care PSD o are, faptul că este într-o coaliție cu ALDE îi conferă voturile necesare în parlament, ca să treacă orice măsură.  Azi, Iohannis a punctat și a devenit atât portavocea opoziției, cât și a mediului de afaceri, a sindicatelor nemulțumite de măsurile pe care Dragnea și Tudose vor să le ia în scurt timp.

Din punct de vedere Constituțional, pârghiile președintelui sunt limitate. PSD va putea trece peste Iohannis, care nu va putea decât să refuze legea când vine la promulgare. Dar PSD-ului îi va fi mai greu să se bată cu Iohannis și să își ducă la bun sfârșit planul, dacă președintele va fi mai activ în comunicare. Este omul politic cu cea mai mare cotă de încredere și trebuie să își asume războiul “pe comunicare” cu Dragnea și Tudose.

Comunicarea publică a președintelui, presiunea din partea societății civile, a sindicatelor și a patronatelor sunt singurele elemente ce pot opri PSD-ul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.