Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiza lui Cozmin Gușă: ADEVĂRUL despre SCORURILE partidelor la alegerile de pe 11 decembrie

www.paginademedia.ro
Cozmin Gușă

Cozmin Gușă a analizat, la Realitatea TV, sondajul realizat de CCSB, la cererea Inițiativa România Liberală, care arată că PSD și PNL sunt despărțite doar de 13 procente, respectv PSD – 40,2%, PNL – 27,2%, USR – 11%, UDMR – 5,4%, ALDE – 5,2%, PMP – 5%, PRU – 4,2%, alții – 1,8%.

"Mi se pare un sondaj forțat. Și originea este destul de ciudată. Cum ar zice amicul meu Adrian Sârbu, pe care nu l-am văzut de mult, dar l-am văzut că scrie bine, e un fel de “wishful thinking”, adică cineva și-ar dori să fie lucrurile așa cum sunt prezentate acolo. E mai mare diferența dintre PSD și PNL, dar ce e mai important în această perioadă de campanie și cel mai grav, pentru PNL de data asta, este trendul. Ei se află pe un trend descendent. Un lucru care în campanie contează foarte mult. Trendul adică direcția. Într-o campanie, dacă stai drept, îți conservi un anumit tip de electorat și în timpul campaniei, pe măsură ce se duce, dacă ai o campanie bună poți să urci. Nu cred că e cazul liberalilor. PSD prin indiferență a reușit să rămână pe un plafon, nu a intrat la bătălii nu a răspuns unor provocări și au o anumită prudență, care nu e spre lauda lor, pentru că o campanie este o campanie de luptă, de idei, dar asta le conservă, ba chiar poate să le dea o anumită tendință de urcare. PNL a avut o mare problemă la acest început de campanie, prin ezitarea lui Dacian Cioloș de a-și asuma foarte clar, de la început, această misiune liberală. Și apoi, sigur, a venit acea gafă a Alinei Gorghiu cu videoclipul de campanie cu copilașul unei candidate, cu sandvișul pe care îl fură Dragnea și așa mai departe. Ei aveau un public țintă de convins de seriozitatea demersului lor. Putem râde de acest videoclip, putem să avem comparații, putem să ne enervăm, însă ce rămâne la finalul zilei este prin ce metodă încerci să convingi electoratul care ar fi înclinat spre tine să facă și pasul. Aici e vorba de un interval limitat de timp, o lună de zile, în care nu ai voie să greșești, pentru că orice greșeală înseamnă că îți intră apă în barcă, barca se scufundă mai mult, și nu mai poți să ajungi la nivelul de flotabilitate pe care ți l-ai propus. Liberalilor, dacă nu fac 30% în aceste alegeri, le va fi extrem de greu să vină cu o propunere care să fie considerată de către Klaus Iohannis grea și să poată să emită pretenții pentru a nominaliza un prim-ministru", a arătat consultantul politic.

Acesta a explicat că cea mai mare greșeală a Uniunii Salvați România (USR) este despărțirea de Alina Mungiu și a subliniat că PNL și USR nu vor depăși un scor de 30% la alegerile din 11 decembrie.

"Ceilalți colegi de susținere ai lui Dacian Cioloș, USR, deși în acest sondaj apar cu 11%, eu nu sunt convins că este curat, ci tras de păr, pentu că nu-i văd prezenți. Primul dezavantaj – nu-s prezenți. Și la Realitatea se trage de ei ca să-și trimită invitați și de multe ori motivează, cum era ministrul de la Fonduri Europene care s-a certat cu toată lumea, că nu e bine văzută prezența publică la o televiziune independentă în opinii cum e Realitatea. Doi: o mișcare nouă are nevoie de vectori pentru a-i însufleți pe nehotărâți. USR este o mișcare pentru nehotărâți. Pentru nehotărâți ai nevoie de vectori. Domnul Nicușor Dan s-a topit. Doamna Clotilde Armand nu știu în ce măsură poate să convingă electoratul acesta mai sofisticat al nehotărâților. Să vedem ce succes va avea cu lansarea de carte. Sunt răutăcios. Iar trei, lucrul cel mai grav care s-a putut întâmpla USR-ului, este despărțirea de Alina Mungiu. Faptul că n-au știut să o aducă pe Alina Mungiu să le sprijine demersurile este un mare eșec al USR, în condițiile în care când era USB își baza evoluția și pe ideile Alinei Mungiu și pe susținerea ei. Cu bune, cu rele, Alina Mungiu are portanță, are o rețea la dispoziție, are idei, știe despre ce este vorba și cred că au jignit-o destul de tare de ea a făcut această despărțirea clară, toate demersurile ei publice nu au mai însemnat susținerea USR. Lucru care-i va văduvi de un procentaj important din procentele lor. Asta a fost o mare greșeală. Eu nu văd în acest moment ca scorul PNL + USR să meargă în 30%, dacă va merge. Aici vedem deja un eșec de campanie, un eșec de coeziune, mult egoism. Dacă ei ar fi fost într-o altă formulă și ar fi dat mâna, ar fi făcut un front comun, și-ar fi asumat susținerea proiectelor lui Dacian Cioloș pe linia lui Klaus Iohannis, ar fi avut mai mult succes. Uitați-vă unde este Iohannis în sondaje, mult mai sus. Ce succes ar fi avut să meargă simplu bătând pas de defilare în spatele proiectelor clare astăzi ale lui Iohannis", a spus Gușă.

Citește și: Liviu Dragnea, înțepătură pentru Antena 3, chiar în platoul televiziunii

Potrivit acestuia, Partidul România Mare (PRM) nu mai are nicio șansă după ce Marian Munteanu a fost lovit de dezvăluirile privind legăturile cu Securitatea, decât dacă se alătură unei alte formațiuni și să contrabalanseze excesele UDMR.

"În rest, ce vedem acolo, toată lumea la limita de 5%. În sondaj apare cel mai sus PRU, într-adevăr are și potențial financiar, e acolo Sebastian Ghiță care se mișcă pe tot terenul. Greșește că nu-și vede de treaba lui, adică de lupta asta pentru românism, în oglindă cu UDMR care luptă într-un fel pentru maghiarism, cu toate exagerările lor. Mișcarea asta națională, partida națională, s-ar putea să nu aibă șansă la alegerile acestea tocmai pentru că sunt scindați. Marian Munteanu a fost lovit în aripă la începutul acestei campanii prin acea dezvăluire de la CNSAS. Vrem, nu vrem să recunoaștem, asta-i viața. În momentul în care te prezinți într-un fel și exact în filonul acelei prezentări tu ești lovit îți este foarte greu să decolezi. Neîndoielnic sunt mulți oameni valoroși acolo lângă Marian Munteanu, dar au ratat decolarea. Eforturile lui Florin Zamfirescu la PRM, pe de altă parte, sunt remarcabile. Se duce peste tot, vorbește foarte frumos și foarte bine despre România. Soluția era gruparea lor sub o singură umbrelă. Bine, nici acum nu e timpul pierdut. Dacă ar fi înțelepți ar alege un singur vehicul, ar renunța la anumite candidaturi, că aici este important să câștige ideea, și s-ar putea grupa pentru ca să poată unul dintre partide măcar să sară pârleazul și să fie un contrabalans igenic la excesele UDMR, care sigur va intra în Parlament. De asta am avea nevoie, pentru că UDMR într-adevăr face excese și nu sunt bine inspirați de către Viktor Orban", a arătat consultantul politic.

În ceea ce privește partidul lui Traian Băsescu, PMP, Cozmin Gușă a explicat că scandalul cu diferite personaje din afara zonei politicii, cum ar fi Laura Codruța Kovesi, îi dăunează campaniei electorale.

"PMP-ul lui Băsescu, în marja de 5%. Și aici Traian Băsescu trebuie să se hotărască dacă va juca ca un actor politic veritabil, care este, și va înțelege nișa pe care se află sau va rămâne în răfuielile personale cu Laura Codruța Kovesi, Florian Coldea sau alții dintre cei pe care el i-ar considera că sunt inamicii lui astăzi. O campanie electorală nu are legătură cu inamicii nepolitici. Cum să faci campanie electorală și te bați cu unii care nu fac politică? Nu vreau să spun vorbe mari, dar e foartă multă neclaritate, pe care el poate să o clarifice foarte ușor, în jurul acestor atacuri. Adică, ce vrei să credem, că Ioana Băsescu este atacată pentru demersurile din inițiativa ei? Nu, a lui. Să credem că Elena Udrea este atacată pentru demersurile din inițiativa ei? Nu, a lui. Că Mircea Băsescu a suferit numai pentru că e Mircea Băsescu? Nu, pentru că e fratele lui Traian Băsescu. Despre ce vorbim, închidem ochii și ne prefacem? Nu. Aici sunt niște lucruri clare, care nu se pot astăzi împărți. Se dă impresia că se trage pe lângă Traian Băsescu tocmai datorită fricii. Traian Băsescu are un mare potențial de informații, mulți oameni dintre cei care ar putea să fie vizați sunt șantajabili și le e frică. Dar, în același timp, s-ar lupta cu el. Dar în loc să se lupte direct cu el, trag în lături ca să slăbească în jurul lui Traian Băsescu și să nu-l oblige la niște gesturi radicale de un șantaj probat asupra lor. Asta e povestea tristă a evoluției publice, care nu este descifrată pentru că mass media a slăbit foarte mult", a spus acesta.

Consultantul politic este de părere că ALDE are șansa să intre în Parlament pentru că este protejat în toată țara de PSD: "ALDE are șansa să intre în Parlament, pentru că a devenit indispensabil pentru PSD. Și atunci, decât ca ALDE să facă un 4% în stilul APR-ului de pe vremuri, că tot s-a mutat Meleșcanu la ALDE, PSD-ul are nevoie de acele procente 5, 6, 7, pentru ca să poată să forțeze o majoritate absolută și să poată să propună un prim-ministru. Deci ALDE va fi copilul pe care PSD îl protejează cu structura sa în toată țara și probabil că va face pragul electoral".

Acesta a oferit și o predicție în ceea ce privește câștigătorul alegerilor parlamentare din 11 decembrie, însă a arătat că numirea noului prim-ministru va fi influențată de mai mulți factori.

"Alegerile le câștigă PSD. Felul în care, însă, se va face guvernul depinde și de inteligența liderilor PSD de a-i pune problema lui Klaus Iohannis, care deocamdată are această sarcină din partea poporului de a propune un prim-ministru care va fi în stare să-și voteze o majoritate, și va ține și de tactul unor partide de a se grupa sau nu. Un PSD fără ALDE, însă, este mult mai slab. De aici venea importanța strucuturii ALDE. Pentru că dacă un PSD+ALDE înseamnă peste 50%, e un fel de soluție care i se va impune într-un fel, nu la nivel de persoane, dar la nivel de majoritate, lui Klaus Iohannis. Dacă ALDE, însă, nu intră în Parlament, atunci este altfel de soluție și se va discuta dacă cel care va intra va fi Băsescu, dacă este nevoie de UDMR în ce fel se poate folosi UDMR-ul, incompatibilitatea dintre Băsescu și PSD. Și, sigur, la un moment dat o să poată să intre în discuție chiar și PNL, dar, repet, cu zestrea pe care o are astăzi și cu această tendință de a merge în jos PNL se pune pe sine, ca structură politică, într-o mare dificultate, iar pe Klaus Iohannis îl pune într-o dificultate pentru că nu va putea să meargă pe acea continuitate pe care o sugera, apropo de Dacian Cioloș și proiectele care lui Klaus Iohannis i se păreau în regulă", a susținut Cozmin Gușă.

Totodată, consultantul politic a subliniat că, din cele opt partide prezente în sondaj, cinci sunt într-o coaliție antijustiție.

"Deci ne așteptăm ca, în felul în care acționează, Klaus Iohannis să studieze foarte bine ceea ce se va întâmpla, să aibă scenariile acelea pe masă și să poată să vină cu o propunere echilibrată de prim-ministru și pentru vremurile pe care le trăim, pentru că nu sunt vremuri simple și e nevoie de un prim-ministru precis, de forță, care să domine, în sensul autorității, majoritatea parlamentară care l-a impus acolo. Încercările guvernării vor fi foarte grele. Ceea ce astăzi înseamnă război mocnit, în viitor ar putea să însemne decăderi din punct de vedere macroeconomic, debalansări de piețe. Klaus Iohannis nu va da înapoi, dar va avea diplomația necesară ca să facă o guvernare stabilă și fără să încalce Constituția. Îl văd pe Klaus Iohannis mult mai elastic din punct de vedere politic, pentru că așa sunt vremurile, și cred că va oferi o soluție de echilibru. Dar, repet, depinde foarte mult și de planurile ascunse ale majorității. Pentru că, dacă ne uităm, planurile de care am uitat noi ale posibilei majorități PSD+ALDE nu sunt planuri de guvernare, ci planuri legate de justiție. Noi vorbim, totuși, de o coaliție anti-DNA, dublată de alte partide anti-DNA, cum ar fi partidul lui Traian Băsescu sau PRU al lui Sebastian Ghiță și Bogdan Diaconu. Sunt deja din lista de partide, din cele opt partide pe care le-ai prezentat, cinci sunt într-o coaliție antijustiție sau antijustiției care se face acum", a conchis Cozmin Gușă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.