Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză: Numărul firmelor aflate în procedură de faliment a crescut în 2015 cu 37%

faliment

Numarul firmelor aflate în procedura de faliment a crescut anul trecut cu peste 2000 de societati fata de 2014, aproape 7450 societati fiind în aceasta situatie, potrivit unui studiu realizat de KeysFin.

"La prima vedere, economia pare pe drumul cel bun. Statisticile oficiale prezinta un trend pozitiv, impulsionat de reducerea TVA-ului si revenirea încrederii românilor în economie. Oamenii au prins din nou curaj sa faca investitii, sa cumpere case, masini, bunuri de folosinta îndelungata, consumul a revenit pe plus. Dincolo de statistici, economia reala se lupta însa sa supravietuiasca", se arata într-un comunicat al firmei de business information si credit management, potrivit Mediafax.

Cele mai multe societati comerciale aflate în procedura de faliment erau în sectorul constructiilor (9%), urmate de cele din comertul cu alimente, bauturi si tutun (5%) si transporturi (4%). Comertul cu material lemnos, restaurantele si comertul cu produse nealimentare se aflau, de asemenea, în topul falimentelor.

"Statistica prezinta, cu alte cuvinte, domeniile unde riscul de faliment este cel mai ridicat. În constructii, de exemplu, sunt cu peste 150 de firme în faliment mai multe decât în 2014, semn ca acest segment prezinta riscuri semnificative", spun analiștii KeysFin.

De asemenea, 355 de firme din comertul cu amanuntul se aflau în procedura de faliment, cu peste 100 mai multe decât în 2014. Coroborate cu datele privind comertul cu produse nealimentare, rezulta un numar de aproape 500 de societati comerciale aflate în procedura de faliment.

"Comertul este, fara îndoiala, cel mai atractiv domeniu de activitate din economia româneasca, însa comporta si riscuri pe masura. Chiar daca banii circula mai repede, chiar daca stocurile sunt mai mici, concurenta acerba influenteaza decisiv evolutia companiilor. Datele statistice arata ca cele mai multe firme aflate în faliment sunt unitati mici, firme cu un singur spatiu comercial, cu un volum de activitate redus, mici magazine de cartier, afaceri micro care nu au mai reusit sa faca fata concurentei marilor jucatori din domeniu care vin cu preturi de dumping, cu oferte promotionale, cu un marketing agresiv", explica analistii KeysFin.

Un numar semnificativ de proceduri de faliment erau deschise,anul trecut, si în activitati de consultanta pentru afaceri si management (129), întretinerea si reparatie autovehiculelor (98), intermedieri în comertul cu diverse produse (97).

Cele mai multe societati comerciale care ajung în procedura de faliment au, în medie, între 7 si 9 ani de activitate.

"Datele arata ca tendinta generala, cum ca o firma care a rezistat mai multi ani pe piata este mai sanatoasa, mai de încredere decât una nou înfiintata, nu este una în totalitate adevarata. Graficul falimentelor arata ca riscul major de faliment este consemnat în cazul firmelor cu 7-9 ani de activitate, urmat de cele care au între 20-23 de ani de la înfiintare. Asta arata ca, pâna la urma, experienta în business este importanta, însa nu genereaza neaparat un comportament imun la provocarile mediului de business", spun analistii.

În topul orașelor, Bucureștiul se afla pe primul loc, cu 1402 firme în faliment, dublu fața de anul precedent. Pe județe, cea mai rea situație se regasește în Maramures (428), urmat de Timis (295), Brasov (294), Iasi (288), Mures (286), Constanta (260) si Arges (252). La polul opus s-au situat judetele Vaslui (38), Caras Severin (44), Ialomita (44), Salaj (48), Calarasi (50).

"Cele mai multe falimente sunt în Bucuresti pentru ca si numarul firmelor este mai mare. De altfel, cu cât business-ul este mai dezvoltat, cu atât si riscurile de insolvente si falimente sunt mai mari. Situatia din Vaslui, Caras Severin si Ialomita nu înseamna ca în aceste zone este un vad economic excelent, ci ca afacerile sunt mai putine decât în alte locuri", au explicat analistii KeysFin.

Statistica arata, pe de alta parte, ca exista judete în care numarul procedurilor de faliment a crescut spectaculos fata de 2014. "În Arad avem înregistrate 124 de faliment fata de 75 în 2014, în Braila sunt 127 fata de numai 43 cu un an înainte, iar în Cluj avem un numar dublu de proceduri de faliment (216)", au mai spus analistii KeysFin.

Studiul are la baza barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.