Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ Tot ce trebuie să ştii despre alegerile prezidenţiale

vot stampila

Peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati duminica la urne pentru a alege presedintele tarii. În cursa pentru Cotroceni s-au înscris 14 candidati, fiecare încercând sa convinga electoratul ca merita sa-i acorde încrederea.

Campania electorala a început pe 3 octombrie si se va încheia sâmbata, 1 noiembrie, la ora 7,00. Urnele se vor deschide duminica, la ora 7,00, si se vor închide la ora 21,00.
În competitia electorala au intrat Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), Klaus Iohannis (Alianta Crestin-Liberala), Elena Udrea (Partidul Miscarea Populara), Kelemen Hunor (Uniunea Democrata Maghiara din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brînza (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amaritei (Prodemo) si Szilagyi Zsolt (Partidul Popular Maghiar din Transilvania).
De asemenea, vizeaza functia de sef al statului si patru independenti - Teodor Melescanu, Calin Popescu-Tariceanu, Monica Macovei si Gheorghe Funar.

Primul candidat pe buletinul de vot va fi Kelemen Hunor (UDMR), potrivit tragerii la sorti efectuate de BEC. Pe urmatoarele locuri se situeaza Klaus Iohannis (PNL), Dan Diaconescu (PP-DD), Victor Ponta (PSD-UNPR-PC), William Brînza (Partidul Ecologist Român), Elena Udrea (PMP), Mirel Mircea Amaritei (Prodemo), Teodor Melescanu - independent, Gheorghe Funar - independent, Szilagyi Zsolt (PPMT), Monica Macovei - independent, Constantin Rotaru (Partidul Alianta Socialista), Calin Popescu-Tariceanu - independent, Corneliu Vadim Tudor (PRM).

*** 18.296.567 cetateni cu drept de vot, asteptati la urne în primul tur de scrutin

Au drept de vot în primul tur al alegerilor prezidentiale, pe 2 noiembrie, 18.296.567 de cetateni români, iar la cel de-al doilea, pe 16 noiembrie, 18.305.826 de persoane, potrivit ultimelor date furnizate de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP).
În tara vor fi organizate 18.550 sectii de vot, iar în Bucuresti 1.245 de sectii de votare. În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de sectii, în sectorul 2 - 202, în sectorul 3 - 274, în sectorul 4 - 178, în sectorul 5 - 196, iar în sectorul 6 - 233 de sectii de votare. MAE a anuntat ca vor fi organizate 294 de sectii pentru cetatenii români din afara granitelor care doresc sa îsi exercite dreptul de vot. Numarul estimat de buletine de vot necesare pentru sectiile de votare din strainatate este 600.000.
În ziua votarii, românii aflati în tara îsi pot exercita dreptul de vot în baza cartii de identitate, cartii electronice de identitate, cartii de identitate provizorie, buletinului de identitate, pasaportului diplomatic, pasaportului diplomatic electronic, pasaportului de serviciu, pasaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar - în cazul elevilor din scolile militare.
Cei care se afla în strainatate si în state care permit accesul pe teritoriul lor pe baza cartii de identitate în ziua alegerilor pot prezenta la urne pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, titlul de calatorie, cartea de identitate, cartea electronica de identitate.

Cetatenii români cu domiciliul în strainatate care în ziua votarii se afla în tara îsi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate în România în baza pasaportului simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), pasaportului simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS), în plus români cu domiciliul în strainatate care în ziua votarii se afla în strainatate îsi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate în strainatate si în baza titlului de calatorie.

***Declaratia pe proprie raspundere, obligatorie pentru cei care nu voteaza în localitatea de domiciliu

Alegatorii care nu voteaza la alegerile prezidentiale în localitatea de domiciliu, precum si cei din strainatate trebuie sa completeze o declaratie pe propria raspundere când se prezinta la urne, prin care îsi asuma ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central (BEC).
În aceasta categorie intra alegatorii care se prezinta la vot si dovedesc cu actul de identitate ca domiciliaza în raza teritoriala a sectiei de votare respective, însa au fost omisi din copia listei electorale permanente; cei care în ziua votarii se afla în alta comuna, oras sau municipiu decât cel de domiciliu; membrii biroului electoral al sectiei de votare, persoanele însarcinate cu mentinerea ordinii si care nu sunt înscrise în copia listei electorale permanente din acea sectie; alegatorii care voteaza la sectiile de votare din strainatate.

*** Reguli în sectiile de votare

Accesul alegatorilor în sala de vot are loc în serii corespunzatoare numarului cabinelor. Alegatorul prezinta actul de identitate biroului electoral al sectiei de votare. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare sau membrul desemnat de acesta verifica daca alegatorul este înscris în copia de pe lista electorala permanenta, dupa care alegatorul semneaza în lista la pozitia destinata acestuia. În baza semnaturii în copia de pe lista electorala permanenta sau în tabel, dupa caz, presedintele sau membrul biroului electoral al sectiei de votare desemnat de acesta îi încredinteaza alegatorului buletinul de vot si stampila cu mentiunea 'VOTAT', pe care acesta o aplica pe buletinul de vot.
Alegatorul voteaza separat în cabine închise, aplicând stampila cu mentiunea 'VOTAT' înauntrul patrulaterului care cuprinde prenumele si numele candidatului pe care îl voteaza.
Prezenta oricarei persoane în cabinele de vot, în afara celei care voteaza, este interzisa. Nestiinta de carte a alegatorilor nu constituie motiv temeinic pentru însotirea acestora în cabina de vot de catre alte persoane. Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme în cabina un însotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor.
La cererea alegatorului, în cazul în care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea 'VOTAT', dar nu a introdus buletinul în urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare îi poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinând si anulând buletinul de vot initial.
Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator în cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Durata totala a suspendarilor nu poate depasi o ora.
În ziua votarii, între orele 7,00 - 21,00, sunt interzise comercializarea si consumul bauturilor alcoolice în spatiul de protectie al sectiei de votare.
Pe durata votarii se interzice membrilor birourilor electorale ale sectiilor de votare, persoanelor însarcinate cu mentinerea ordinii, persoanelor acreditate si operatorilor de sondaj ai institutelor de sondare a opiniei publice sau ai societatilor comerciale ori organizatiilor neguvernamentale sa poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propaganda electorala.

*** Votarea cu urna speciala

* Persoanele detinute în baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale voteaza prin intermediul urnei speciale. Directorii penitenciarelor si ai locurilor de detinere sunt obligati sa aduca la cunostinta alegatorilor detinuti în baza unui mandat de arestare preventiva sau care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale, faptul ca pot vota prin intermediul urnei speciale cu suficient timp înainte de ziua votarii.
Cererile de votare prin intermediul urnei speciale se fac în scris si se depun la directorii penitenciarelor sau ai locurilor de detinere, cel mai târziu cu doua zile înainte de ziua votarii.
Daca se solicita exercitarea votului prin urna speciala de mai mult de 400 de persoane aflate în detentie, cererile în acest sens pot fi depuse cel mai târziu în preziua votarii pâna la ora 20,00 la mai multe sectii de votare din localitatea în care se afla penitenciarul.
În ziua votului, directorul penitenciarului sau al locului de detinere permite accesul echipei biroului electoral al sectiei de votare care se deplaseaza cu urna speciala si cu o stampila cu mentiunea 'VOTAT', buletine de vot si timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea, în spatiul anume amenajat pentru votare, care trebuie sa beneficieze de dotari minime pentru asigurarea secretului votului.
Persoanele detinute în baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate pot vota numai în baza unui act sau document de identitate valabil. În acest sens, directorul penitenciarului sau al locului de detentie, dupa caz, îi elibereaza temporar, numai pentru exercitarea dreptului de vot, actul sau documentul de identitate valabil aflat în dosarul individual.
Totodata, persoanele asupra carora s-a luat masura arestului la domiciliu voteaza prin intermediul urnei speciale în conditiile în care formuleaza o cerere în acest sens catre biroul electoral al sectiei de votare la care sunt arondate potrivit domiciliului. Cererea se depune cel mai târziu în preziua votarii, pâna la ora 20,00.

* Cu urna speciala voteaza si persoanele netransportabile.

Pentru alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate din tara, presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba, la cererea scrisa a acestora, depusa cel mai târziu în preziua votarii, însotita de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii - stampila cu mentiunea 'VOTAT', buletine de vot si timbre autocolante.
În raza unei sectii de votare se utilizeaza o singura urna speciala. Urna speciala poate fi transportata numai de membrii biroului electoral al sectiei de votare. Urna speciala se poate deplasa numai în raza teritoriala arondata la respectiva sectie de votare.
Urna speciala se utilizeaza numai la sectiile de votare din tara. Sectiile de votare din strainatate nu vor avea sau utiliza astfel de mijloace.

*** Situatiile în care votul este considerat nul sau valabil

Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare, buletinele de alt model decât cel legal aprobat, buletinele pe care nu a fost aplicata stampila cu mentiunea 'VOTAT', buletinele de vot la care stampila cu mentiunea 'VOTAT' este aplicata pe mai multe patrulatere sau în afara acestora.
Votul este valabil exprimat în cazul în care, desi stampila cu mentiunea 'VOTAT' aplicata a depasit limitele patrulaterului, optiunea alegatorului este evidenta, în cazul în care tusul s-a imprimat si pe cealalta parte a foii pe care a fost aplicata stampila cu mentiunea 'VOTAT', precum si în situatia în care stampila a fost aplicata de mai multe ori în acelasi patrulater sau atât într-un patrulater, cât si în afara oricarui alt patrulater; efectuarea de stersaturi sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora; buletinele de vot nule nu intra în calculul voturilor valabil exprimate.

*** Informarea opiniei publice asupra prezentei la vot

Orele la care informatiile despre prezenta la vot vor fi disponibile si date publicitatii sunt 11,30, 14,30, 17,30, 20,30 si 22,30. Orele pâna la care sectiile de votare vor transmite informatii catre BEC sunt 10,00, 13,00, 16,00, 19,00 si 21,00.
BEC, precum si birourile electorale judetene, birourile electorale ale sectoarelor Municipiului Bucuresti si Biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate vor furniza zilnic rezultate partiale, începând cu ora 0,00 din data de 3 noiembrie sau, în cazul unui al doilea tur de scrutin, din data de 17 noiembrie. Informatiile vor fi disponibile si date publicitatii, începând cu orele 2,00, 5,00, 9,00, 11,00, 17,00, 20,00 din zilele mentionate ( 3 sau 17 noiembrie), iar ora de referinta a datelor prezentate va fi cu doua ore în urma fata de momentul comunicarii, adica 0,00, 3,00, 7,00, 9,00, 15,00, 18,00.
BEC a mai stabilit ca orele la care va fi comunicata prezenta la vot în sectiile din strainatate la alegerile prezidentiale sunt 15,00, 21,00 din ziua votarii si 1,00 si 9,00 - din ziua urmatoare zilei votarii.

*** AEP verifica listele electorale

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), la sesizarea partidelor politice, facuta în cel mult 15 zile de la data validarii rezultatului alegerilor si însotita de probe, verifica listele electorale la care se refera sesizarea, în vederea descoperirii cazurilor în care o persoana a votat fara a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori la acelasi tur de scrutin.

*** Institute acreditate pentru realizarea de sondaje de opinie la iesirea de la urne

BEC a acreditat Asociatia Populara 'Wilfried Martens', Societatea Cercetare Consultanta Sociologica 'Sociopol', Societatea Rating Pol Consultanta, Institutul Român pentru Evaluare si Strategie (IRES), Biroul de Cercetari Sociale (BCS) si Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP) pentru realizarea unor sondaje de opinie la iesirea de la urne la alegerile prezidentiale.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.