Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Analiză. Votul mixt. Victorie pentru Dodon, înfrângere pentru Maia Sandu

kremlin.ru
dodon

Parlamentul Republicii Moldova a votat în primă lectură trecerea la sistemul de vot mixt. 51 deputați vor fi aleși pe lista de partid și 50 vor fi aleși uninominal. Proiectul a trecut cu votul a 74 de deputați. Democrații lui Plahotniuc, socialiștii lui Dodon dar și popularii lui Leancă au votat pentru acest sistem.

Dodon a ieșit public și a salutat acest lucru spunând că este o victorie a PSRM. PDM, prin vocea lui Adrian Candu, a admis că acest vot reprezintă un compromis făcut de democrați. În momentul de față putem spune că la viitoarele alegeri, moldovenii vor vota conform acestui sistem electoral. Nu se mai poate întâmpla nimic. Legea va trece și în a doua lectură și va fi promulgată de președintele Dodon.

Adoptarea acestui sistem de vot era un lucru previzibil. Într-o analiză pe care am publicat-o în aprilie, am spus că există o mare probabilitate  ca acest sistem de vot să fie adoptat.

”Dodon propune trecerea la sistemul mixt dorind astfel să pareze lovitura lui Plahotniuc și, mai mult decât atât, încearcă preluarea inițiativei din punct de vedere al comunicării. Dacă PDM va merge pe varianta votului mixt, atunci Dodon obține și el partea lui de victorie.

Dacă PDM va accepta trecerea la sistemul mixt, va fi o majoritate covârșitoare la votul din Parlament. În acel moment va putea arătă ca există un puternic consens în societate. Chiar dacă erau șanse minime să existe o opoziție a Comisiei de Veneția pe marginea votului uninominal, în aceste condiții, trecerea la sistemul mixt și faptul că există mai multe partide care susțin acest lucru va face ca acest for să se pronunțe pozitiv fără doar și poate.  Probabil, PDM va alege această soluție.”

Adoptarea acestui sistem de vot este o victorie pentru Dodon. Pentru PDM este o remiză, dar o remiză strategică. Deși putem spune că a pierdut pe partea de comunicare, din punct de vedere al efectelor pe care le va avea acest sistem de vot pentru partid înseamnă o salvare in extremis și posibilitatea ca PDM să fie în continuare partid parlamentar.

Pentru Maia Sandu și opoziția de dreapta este o înfrângere politică. În loc să vină cu o alternativă, așa cum a făcut Dodon, au preferat să semneze un document politic împreună cu Usatâi și Voronin prin care să ceară Comisiei de la Veneția să se exprime împotriva sistemului de vot uninominal, propus de PDM.

Acest compromis are însă și alte conotații iar PAS și Maia Sandu trebuie să înțeleagă un lucru. Partidul lui Plahotniuc va negocia tot timpul și va încerca să exploateze maxim orice moment. Probabil, din 2018 PDM va fi un partid balama. Nu va mai conduce scena politică, dar va înclina balanța.

Nimeni și nimic nu îl va împiedica pe Plahotniuc și PDM să negocieze. Nici Buxelles-ul, nici Bucureștiul, nici Washingtonul. Dacă va putea negocia și dacă va putea obține de la PSRM rezultatele dorite o va face. Dacă va putea negocia cu PAS, o va face.

Dacă PAS și Maia Sandu își doresc cu adevărat să ajungă la putere trebuie să înțeleagă că în politică se fac și compromisuri. Altfel, vor continua pe linia adoptată și până acum, iar în 2018 vor obține un rezultat bun, dar vor sta în opoziție încă 4 ani.

Desigur, PAS nu trebuie să se pună de acum în poziția de remorcă a PDM, dar trebuie să fie conștient că la un moment dat va ajunge în poziția în care va trebui să negocieze, iar strategia pe care o va adopta trebuie să aibă și acest reper în foaia de parcurs.

Mulți dintre idealiști vor dezaproba total acest text, dar politica este un joc cinic. La finalul jocului contează rezultatul pe care l-ai obținut. Pragmatic vorbind, contează un singur lucru - ajungi la putere sau nu. Schimbarea pe care și-o dorește PAS-ul, reformarea țării nu se poate face din opoziție. Așa că, uneori trebuie să te faci frate și cu dracu, ca să treci puntea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.