Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă de AMPLOARE la cinci universități. Raportul Curții de Conturi este DEVASTATOR

raport

Curtea de Conturi a prezentat un raport, bazat pe o analiza facuta intre anii 2011-2015, a realitatilor din universitatile de stat iesene! Concret, in toate cele cinci institutii de invatamant superior locale s-au constatat urmatoarele: "scaderea actului educational ca urmare a scoaterii examenelor de admitere, un invatamant superior neadecvat pietii muncii si nevoilor economiei actuale, fondurile bugetare nu sunt distribuite universitatilor pe criterii de performanta si nevoia urgenta de restructurare a unitatilor de invatamant superior".

Pe acest plan, avand in vedere ca, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), putin peste zece la suta dintre absolventi isi gasesc un loc de munca pe specializarea urmata in timpul facultatii, la Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi (TUI) - peste o treime, la Universitatea de Arte George Enescu (UAGE) doar doi din zece absolventi ajung sa aiba un job pe zona studiata, la Agronomie doar jumatate dintre absolventi lucreaza in agricultura, zootehnie, medicina veterinara sau horticultura, in timp ce la Medicina, majoritatea viitorilor medici aleg sa plece in strainatate, datele Curtii de Conturi arata cauzele pentru aceasta stare de fapt.

Turcia nu acceptă compromisuri: SCRISOARE adresată SUA

In viziunea celor de la Curtea de Conturi, finantarea prin granturi ar elimina distorsiunile sistemice generate de coeficientii de cost perimati si ar crea o baza pentru imbunatatirea managementului universitar si constituie, pentru viitor, o platforma de partajare a sustinerii financiare intre stat, universitati si studenti.

"In concluzie, dupa patru ani de la adoptarea Legii Educatiei Nationale, sunt necesare eforturi suplimentare pentru aplicarea unei reforme reale, care sa sustina si sa consolideze autonomia universitara, cu intarirea transparentei si a responsabilitatii publice, astfel incat absolventii sa se poata integra pe piata muncii in domeniul in care s-au pregatit", se mai arata in raportul Curtii de Conturi.

Slujba de înmormântare a Reginei Ana, oficiată de Arhiepiscopul Argeșului / FOTO

In fata acestor realitati, liderul uneia dintre cele mai importante si reprezentative ligi studentesti din Iasi arata ca, in ultimii ani, impreuna cu colegii sai, a solicitat o serie de masuri urgente care sa combata exact datele scoase in prim-plan de Curtea de Conturi.

"Noi am facut numeroase solicitari pentru alocarea a 6 la suta din PIB pentru educatie. Cresterea finantarii ar mari proportional si calitatea invatamantului superior. De asemenea, am afirmat ca finantarea trebuie sa fie centrata pe student si am propus ca acestia sa primeasca granturi, lucru ce ar duce la o crestere a calitatii pregatirii absolventilor si o mai usoara insertie a lor pe piata muncii", a tinut sa reliefeze si Silvian Emanuel Man, liderul Ligii Studentilor de la UAIC, arată bzi.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.