Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetă pentru stabilirea cauzelor incendiului de la fabrica din Orăştie: Se iau în calcul şi imagini video

alerta

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara a constituit o comisie pentru investigarea cauzelor probabile care au dus la producerea incendiului de la fabrica de uleiuri esenţiale din municipiul Orăştie, în calcul fiind luată şi posibilitatea utilizării unor imagini video de la sistemul de supraveghere al uzinei, a declarat miercuri prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Hunedoara, lt.col. Claudiu Achim. "Sunt câteva declaraţii de la martori, dar nu aş vrea să emit niciun fel de ipoteză fiindcă ar fi mult prea devreme să ne pronunţăm. Poliţia face investigaţii asupra celor prezenţi la faţa locului, angajaţilor prezenţi în schimbul de lucru. Comisia este la faţa locului, urmează să strângem probe, să vedem ce imagini video mai avem- pentru că obiectivul era asigurat video perimetral, să vedem dacă s-au putut stoca imaginile", a spus Achim.

Potrivit primelor declaraţii luate unor martori, incendiul a izbucnit în hala destinată procesului de producţie al uleiurilor esenţiale, după care s-a extins rapid în întregul imobil. La momentul producerii incendiului, în fabrică se aflau 14 oameni, dintre care cinci muncitori, iar restul personal TESA. "În orice caz, din declaraţiile celor prezenţi la faţa locului, nu neapărat ale celor din amplasament (din fabrică, n.r.), incendiul s-a produs deosebit de repede în primul imobil, în hala destinată procesului de fabricaţie a uleiurilor esenţiale. Tot aşa de repede a ajuns să fie generalizat în întregul imobil", a precizat adjunctul comandantului ISU Hunedoara.

El a mai arătat că la solicitarea Agenţiei de Protecţia Mediului Hunedoara, ISU desfăşoară o altă investigaţie privind împrejurările care au condus la producerea acestui accident major. Fabrica de uleiuri esenţiale este autorizată pentru securitatea la incendiu din anul 2008, când a fost avizat primul imobil destinat procesului de fabricaţie. Ulterior, pe măsura dezvoltării firmei, au fost autorizate şi spaţiile de depozitare din amplasament. Până acum, fabrica a fost amendată de inspectorii ISU Hunedoara cu 30.000 de lei pentru că nu au fost actualizate documentele interne referitoare la planul de urgenţă internă, conform dezvoltării de pe amplasament. Ultimul control efectuat la firma din Orăştie a fost în luna mai 2017.

Fabrica deţine autorizaţie de mediu, însă Garda de Mediu a sancţionat compania cu două amenzi, în ultimii doi ani, de 40.000 de lei şi 20.000 de lei, pentru neraportarea cantităţilor de materiale depozitate către Garda de Mediu şi Agenţia de Mediu şi pentru că nu a transmis noile spaţii de depozitare din amplasament, a arătat, la rândul său, comisarul general adjunct al Gărzii de Mediu, Robert Szep. Incendiul de la fabrica de uleiuri esenţiale din Orăştie s-a manifestat violent pe aproximativ 5.000 de metri pătraţi ai platformei industriale din localitate. Focul a fost lichidat de pompieri după aproximativ 20 de ore de luptă cu flăcările, conform Agerpres.

În operaţiuni au fost implicaţi 50 de pompieri hunedoreni precum şi din judeţele Alba, Sibiu, Timiş şi Gorj, ce au intervenit cu 12 autospeciale cu apă şi spumă. Echipele de pompieri vor supraveghea în continuare zona incendiată pentru eliminarea oricărei posibilităţi de reiniţiere a arderii, a precizat prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.