Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anchetatorii au solicitat APM documente privind depozitul de deşeuri de la Măldăreşti

Adevarul
DGA

Anchetatorii au solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Vâlcea, la începutul lunii septembrie, mai multe documente referitoare la autorizaţia de funcţionare pentru depozitul neconform de deşeuri de la Măldăreşti, a declarat joi, pentru Agerpres, directorul APM Vâlcea, Alin Voicescu, acesta subliniind că joi nu au avut loc verificări sau percheziţii la instituţie.

Voicescu a precizat că documentele solicitate de anchetatori au fost remise acestora pe data de opt septembrie, în aceeaşi perioadă în care la APM Vâlcea s-a aflat şi Corpul de control al ministrului Mediului. "Au fost solicitate documente referitoare la depozitul de deşeuri de la Măldăreşti, iar pe 8 septembrie am transmis copii după respectivele documente unui reprezentant al DGA. În prima parte a lunii septembrie al APM Vâlcea a fost şi Corpul de control al ministrului Mediului. Astăzi (n.r. joi, 21 septembrie) nu au fost însă nici verificări, nici percheziţii, nici nu au avut loc ridicări de documente de la instituţie", a spus Voicescu.

El a menţionat că APM Vâlcea, la solicitarea Gărzii de Mediu, a transmis în ultimii doi ani două notificări către operatorul de salubritate de la depozitul de deşeuri din Măldăreşti privind suspendarea activităţii. De fiecare dată măsurile de conformare pe care trebuia să le realizeze operatorul de salubritate în vederea reluării activităţii au fost îndeplinite, conform constatărilor Gărzii de Mediu, instituţia care a efectuat controalele. "Controale la depozitul de la Măldăreşti au fost efectuate de Garda de Mediu, instituţie care a transmis APM notele de constatare privind încălcările unor norme precum şi măsurile dispuse şi termenele de remediere. Apoi APM a notificat operatorul că are suspendată activitatea şi trebuie să remedieze deficienţele constatate. În prima parte a anului 2016 a fost suspendată activitatea de la groapa de deşeuri Măldăreşti şi începutul anului 2017. De fiecare dată au fost îndeplinite măsurile şi operatorul a fost informat că poate relua activitatea", a explicat Voicescu.

Directorul APM Vâlcea precizează că operatorul de salubritate de la Măldăreşti nu a depus deocamdată "notificarea privind stabilirea obligaţiilor de mediu la încetare de activitate şi nu a depus solicitare privind obţinerea acordului de mediu pentru proiectul de închidere". Conform normelor de mediu în vigoare, operatorul în cauză trebuie să ia măsuri pentru închiderea şi ecologizarea depozitului neconform. "La Măldăreşti este o groapă neconformă clasa B care a cărei activitate a fost sistată pe 16 iulie 2017, conform unei hotărâri de guvern din 2005 care prevede termene până la care pot funcţiona depozitele neconforme în vederea tranziţiei la sisteme ecologice de colectare şi depozitare a deşeurilor. AMP a transmis anul acesta operatorului de Măldăreşti, de patru ori, adrese în care sunt precizate documentele şi procedurile pe care trebuie să le îndeplinească în vederea închiderii şi ecologizării gropii de gunoi. O adresă a fost transmisă înainte de 16 iulie, iar alte trei ulterior acestei date. Ultima dată operatorul a fost informat chiar luna aceasta despre obligaţiile de mediu, demersurile şi documentele necesare în vederea închiderii depozitului de la Măldăreşti. Deocamdată nu a depus documentaţia proiectul de închidere, acordul de închidere)", a explicat Alin Voicescu.

Poliţiştii au efectuat joi mai multe percheziţii în judeţul Vâlcea şi în Bucureşti la sediile unor firme şi la locuinţele unor persoane într-un dosar ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor fapte de corupţie, dar şi infracţiuni prevăzute de legea protecţiei mediului şi de legea apelor, potrivit DGA. Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre suspiciuni de săvârşire a unor fapte de corupţie de către administratorul SC SACOMET SA Horezu, societate ce deţine în administrare groapa de gunoi de la Măldăreşti, pentru obţinerea autorizaţiilor de funcţionare de la Mediu şi Ape.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.