Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anders Breivik este 'vulnerabil mintal', estimează avocatul său

norvegia2

Avocatul criminalului în masă norvegian Anders Behring Breivik a criticat miercuri condiţiile de detenţie ale clientului său, în ultima zi a apelului prin care statul norvegian încearcă să obţină anularea unei decizii conform căreia i-ar fi încălcat drepturile lui Breivik prin ţinerea lui în izolare, transmite DPA şi AFP. ''Este sănătatea mintală a acestui bărbat bună în sens comun? Sănătatea sa mintală nu pare bună, în opinia mea'', a afirmat avocatul Oystein Storrvik, în ultima zi a procesului început în urmă cu o săptămână. Din motive de securitate, audierile în faţa instanţei de apel au avut loc în sala de sport a penitenciarului Skien, unde este închis Breivik. Instanţa a permis totuşi difuzarea online a declaraţiilor finale de miercuri.

Pe 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis opt persoane, la Oslo, într-un atac cu bombă în apropierea sediului guvernului norvegian, după care, deghizat în poliţist, s-a deplasat pe insula Utoya, unde se desfăşurau cursurile şcolii de vară a tinerilor laburişti norvegieni, omorând alte 69 de persoane. În august 2012, Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsă care poate fi prelungită dacă se consideră că deţinutul prezintă riscuri pentru securitatea publică.

Lui Anders Breivik i s-a interzis contactul cu orice altă persoană decât cele aprobate de conducerea închisorii Skien, a subliniat Storrvik. ''Întâlnirile cu gardienii nu pot înlocui contactele personale, nu există absolut nicio confidenţialitate'', a spus el. În luna aprilie 2016, un tribunal districtual a decis că unele dintre condiţiile în care trăieşte în închisoare Anders Breivik sunt 'inumane şi degradante' şi se încalcă astfel articolul 3 al Convenţiei Europene privind Drepturile Omului. Acea instanţă a respins, totuşi, plângerile lui Breivik conform cărora îi este cenzurată corespondenţa. Atât statul norvegian cât şi Anders Breivik au contestat decizia din primăvara anului trecut.

În contextul în care autorităţile susţin că au de-a face cu un deţinut sănătos fizic şi psihic, Storrvik a pus sub semnul întrebării sănătatea mintală a clientului său evocând conţinutul inadecvat al scrisorilor sale şi insensibilitatea sa persistentă în legătură cu crimele comise, conform Agerpres. Anders Behring Breivik (37 de ani) s-a plâns constant că este izolat de ceilalţi deţinuţi şi că îi este cenzurată corespondenţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.