Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Andrei Parubii: Nimeni nu poate dicta Ucrainei în ce limbă trebuie să se desfășoare procesul educațional

http://www.ordineazilei.ro/
Ucraina steag

Președintele Parlamentului ucrainean Andrei Parubii, a declarat în cadrul unui interviu acordat postului public de televiziune Rada, că niciun stat nu poate dicta Ucrainei în ce limbă trebuie să se desfășoare procesul de învățământ din țară, transmite Unian citat de Libertatea Cuvântului.

Speaker-ul ucrainean a menționat că reforma învățământului, ca și celelalte reforme aprobate recent de Rada Supremă, au avut o rezonanță puternică în societate și peste hotare.

„Am fost și sunt ferm convins că problemă identității noastre naționale și a protecției limbii ucrainene – este o chestiune de care statului ucrainean și-a asumat responsabilitatea pentru toate aspectele. Nimeni nu poate dicta Ucrainei în ce limbă trebuie să se desfășoare procesul educațional”, a subliniat Parubii, accentuând că școlarizarea trebui să se desfășoare în limbă de stat.

Amintim că anterior Camerei Deputaților și Senatului României a votat în unanimitate o Declaraţie în care Parlamentul României şi-a exprimat îngrijorarea faţă de noua Lege a Educaţiei, care „limitează drastic dreptul la educație în limba maternă pentru etnicii români din Ucraina, eveniment care a trezit o profundă preocupare și îngrijorare în România".

„Parlamentul adresează un apel pentru soluționarea cât mai grabnică a actualei situații, prin acțiune cu bună-credință, în spiritul cooperării, prin dialog inclusiv și respectarea strictă a standardelor europene în materia protecției minorităților naționale, a acordurilor multilaterale și bilaterale relevante, la care Ucraina este parte", se menţionează în Declaraţia adoptată în unanimitate de deputaţii şi senatorii români.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.