Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angajații din sectorul protecției mediului protestează în Piața Constituției

Câteva sute de angajați din sistemul instituțional de protecție a mediului protestează la această oră, în Piața Constituției, față de salarizarea pe care aceștia o consideră "modestă".

Potrivit lui Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP) și vicepreședintele CNSLR Frăția, organizația pe care o reprezintă își exprimă solidaritatea și sprijinul necondiționat față de salariații care lucrează în sectorul de mediu.

"SNFP își exprimă solidaritatea și sprijinul necondiționat față de colegii din sistemul instituțional al Ministerului Mediului, care protestează față de modesta salarizare cu care statul român îi remunerează pentru activitatea din domeniu, dar și față de discrepanțele salariale aflate între instituțiile din cadrul aceluiași sistem instituțional, menținute și în noua ordonanță de salarizare. La protest sunt prezenți și angajați din instituțiile de mediu din teritoriu, începând cu ARBDD, APM sau Garda de mediu", a declarat miercuri pentru AGERPRES, Sebastian Oprescu.

Acesta a menționat, totodată, că, pentru a evita declanșarea conflictului de muncă la nivel național, solicită Guvernului să echivaleze salarizarea atât pe funcții publice similare, cât și la nivel inter-instituțional, pentru instituțiile și autoritățile publice de același nivel, subordonate aceluiași ordonator principal de credite.

Protestatarii prezenți în Piața Constituției afișează pancarte pe care scrie: "Nu discriminării salariale", "Salarizare corectă", "Salarii decente" sau "Vrem respect, nu discriminare".

Potrivit organizatorilor acțiunii, protestul este programat în intervalul 10,00 — 13,00.

Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, anunța în cadrul unei emisiuni la ProTV, că șapte ministere vor beneficia de creșteri salariale conform proiectului Ordonanței privind salarizarea în sistemul public, însă 57 de instituții asimilate administrației publice centrale nu vor beneficia de aceste majorări.

"Este vorba despre șapte ministere care au fost practic uitate, nu au avut negocieri speciale pentru a negocia creșterea grilelor, cum ar fi Cultura, Comunicații, Transporturi, Tineret și Sport. Ministerul Muncii are și el o grilă uitată în timp. Sunt în total șapte ministere în această situație.Ministerul Economiei și-a rezolvat lucrurile puțin mai devreme. N-am vrea sa inducem ideea că fiecare ar trebui să se ducă ba în Parlament, ba pe unde poate ca să își crească grilele ci să avem o abordare unitară la nivelul administrației", a spus Pîslaru.

Conform Notei de fundamentare, proiectul de Ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, vizează, printre altele, eliminarea diferențelor de salarizare pentru funcții egale și muncă egală în cadrul aceleiași unități, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat în plată la nivelul unității / instituției, pentru toate familiile ocupaționale, în limita alocărilor bugetare. În Administrația publică centrală — aparatul central eliminarea diferențelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat în plată la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Măsura nu se aplică structurilor teritoriale.

În data de 13 aprilie, peste 100 de angajați din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), Garda Națională de Mediu (GNM) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) au protestat în fața sediului ministerului de resort solicitând salarii mai mari și demisia ministrului Mediului. În aceeași zi, o delegație a protestatarilor a intrat la discuții cu ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer.

"Îi înțeleg foarte bine (pe protestatari, n.r.), este o problemă reală pe care am observat-o când am preluat mandatul la Ministerul Mediului. Salariile din Ministerul Mediului sunt extrem de mici și, din acest motiv, ne pleacă și specialiștii. Îi înțeleg pe oameni și le înțeleg frustrarea, însă după cum știți lucrăm la nivelul Guvernului pentru a echilibra această situație (...) Reglementarea situației financiare a salariilor nu se poate face la nivelul Ministerului Mediului. Nu am ratat nicio ocazie de a aduce în discuție problema aceasta colegilor din Guvern. Această Ordonanță de urgență încearcă să echilibreze situația. Proiectul de ordonanță este în lucru. Această ordonanță pe care o adoptăm la nivel de Guvern încearcă să reglementeze o parte dintre discrepanțele salariale. Sunt foarte multe detalii tehnice. Acest proiect, cel puțin în primul draft, prevede creșteri salariale de până la 45%. O să am discuții cu cei de la Resurse Umane să vedem ce soluții se pot găsi. Soluțiile se găsesc în plafonul pe care îl avem. Am analizat mai multe variante, iar una este cea prin proiectul de Ordonanță, iar alta este de nivel intern, despre care nu vă pot spune încă. Le cunosc situația, este o situație delicată", a susținut ministrul Mediului, într-o conferință de presă, ce avea loc în paralel cu protestul angajaților de Mediu.

Conform mai multor protestatari, angajați în instituțiile de profil, cuantumul salariilor pe care îl primesc pornește de la 900 de lei brut/lună și ajunge la maximum 2.000 de lei brut/lună pentru un director de departament, lucru pe care aceștia îl consideră "inadmisibil și rușinos".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.