Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angajat al unei instituţii de stat, primă de peste 3.000.000 de lei

bani multi

Situaţie de-a dreptul incredibilă într-o societate de stat. Cea mai mare primă dată vreodată pentru un angajat al instituţii de stat a fost înregistrată la Transgaz SA. Beneficiarul este Petru Văduva, primul administrator privat al societății naționale de transport a gazelor naturale, cu sediul în Mediaș.

3.144.361 de lei (700.000 de euro) a fost răsplata pentru rezultatele obținute de Transgaz în 2014. În afara acestor bonusuri, salariul net încasat de Văduva în ultimul an (2014) a fost echivalentul a 48.700 de euro. Bonusurile le-a primit pentru obiective pe care tot el și le-a stabilit, potrivit turnulsfatului.ro.

Petru Văduva a devenit director general al Transgaz în vara lui 2013, în urma deciziei Guvernului de a aduce management privat în fruntea uneia dintre cele mai importante societăți comerciale pe care o deține Statul Român. Adunarea generală ordinară a acționarilor a comparat rezultatele asumate de Văduva pentru 2014 cu cele efectiv realizate în cursul anului trecut. În urma acestor comparații, Comitetul consultativ de nominalizare și remunerare a Transgaz a stabilit că Petru Văduva are dreptul să primească, alături de salariul deja încasat, alte 3,1 de milioane de lei.

Potrivit contractului de mandat încheiat cu Petru Văduva, pe lângă salariu (remunerație fixă în valoare de 24.224 de lei, brut, lunar) directorul general al Transgaz mai are dreptul la o "remunerație variabilă" formată din trei prime (bonusuri), care i se acordă dacă îndeplinește tot atâtea obiective asumate pentru anul anterior: profit (EBIDTA, în termeni specifici), reducerea cheltuielilor de exploatare și creșterea nivelului investițiilor realizate. Pentru 2014, Petru Văduva a bifat îndeplinirea a două din cele trei obiective: a crescut profitul și a redus cheltuielile. Pentru că a crescut EBIDTA, lui Petru Văduva i se cuvine un bonus de 172.277 de lei (bani pe care i-a încasat anul trecut), iar pentru reducerea cheltuielilor, un bonus de 2.972.084 de lei, după cum avea să calculeze Comitetul consultativ de nominalizare și remunerare din cadrul Transgaz. Prima pentru reducerea cheltuielilor are la bază un algoritm relativ simplu: 3% din economiile suplimentare realizate față de cele estimate în programul de administrare. Alături de el, de bonusuri (dar în valori mai mici) au beneficiat și ceilalți membrii ai Consiliului de administrație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.