Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel a ajuns rău: Cere bunăvoință și compromis pentru a ajunge la formarea unei coaliții guvernamentale

merkel

Cancelarul german Angela Merkel a cerut duminică 'bunăvoinţă' şi deschidere către compromis pentru a se putea avansa în discuţiile dintre blocul ei conservator, liberali şi Verzi, singura opţiune pe care o are pentru a obţine al patrulea mandat de cancelar în urma rezultatului alegerilor din 24 septembrie, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

'Se poate să reuşim. Cu bunăvoinţa tuturor, trebuie să fie posibil', a spus Angela Merkel înaintea unei noi întâlniri în vederea formării unei coaliţii care să-i asigure o majoritate parlamentară, scrie agerpres.ro.

Ea a folosit cu prudenţă cuvântul 'compromis', la fel ca lidera Verzilor, Katrin Goering-Eckardt, şi liberalul Christian Lindner, în timp ce liderul aripii conservatoare bavareze, Horst Seehofer, a subliniat că, după trei săptămâni de discuţii în care nu s-au înregistrat progrese notabile, a sosit momentul 'deciziilor'.

Cele trei părţi au însă abordări divergente la numeroase capitole, începând de la politica de primire a refugiaţilor şi până la protecţia mediului, dar şi politica externă, cea fiscală sau integrarea zonei euro.

Întâlnirea de duminică are loc la iniţiativa Angelei Merkel, care a denumit-o întâlnire 'între egali', ea sperând să fie găsite soluţii pentru atenuarea divergenţelor, astfel încât să se poată trece la faze negocierilor formale, care de asemenea ar putea dura mult timp.

Dificultăţile întâmpinate de Angela Merkel în formarea unui nou guvern se traduc şi într-o scădere a sprijinului popular faţă de conservatori. După ce la scrutinul din 24 septembrie blocul CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) a obţinut un procent de numai 32,9%, cel mai mic din anul 1949, un sondaj publicat de ziarul Bild am Sonntag arată că, dacă acum ar avea loc din nou alegeri, conservatorii ar obţine şi mai puţine voturi, respectiv circa 30%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.