Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel face apel la o acţiune 'comună' la apropiatul summit al UE

Angela Merkel, Francois Hollande

Cancelarul german Angela Merkel a lansat miercuri liderilor europeni un apel la acţiune 'comună' cu privire la criza refugiaţilor cu ocazia summitului Uniunii Europene din 18 şi 19 februarie de la Bruxelles, în contextul în care politica de deschidere a Berlinului faţă de refugiaţi atrage critici tot mai vehemente, transmite AFP.

'Este vorba, în primul rând, de a avea o poziţie comună' în special cu privire la modul în care 'dorim să ne protejăm frontierele externe' în faţa afluxului de migranţi, a spus Merkel, într-o conferinţă de presă comună, la Berlin, cu preşedintele Sri Lankăi, Maithripala Sirisena. Ea a adăugat că pentru rezolvarea crizei refugiaţilor, agravată în a doua jumătate a anului trecut, trebuie căutată o soluţie comună împreună cu partenerii UE, chiar dacă de multe ori acest lucru ia timp. Cancelarul german şi omologul său austriac, Werner Faymann, urmează să-i primească joi la prânz, la Bruxelles, pe liderii a nouă ţări europene, printre care preşedintele francez François Hollande, dar şi pe premierul turc Ahmet Davutoglu şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la sediul Reprezentanţei Permanente a Austriei la UE.

În centrul discuţiilor se va afla 'reinstalarea' în ţări europene, în cadrul unui program al ONU, a refugiaţilor aflaţi în prezent în Turcia, a explicat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene. Confruntată cu imposibilitatea de a obţine un consens european asupra mecanismului permanent de distribuire a refugiaţilor, Angela Merkel caută de câteva săptămâni să adune un grup de ţări în jurul cauzei sale, pe care presa occidentală le-au supranumit 'coaliţia voluntarilor'. Din aceasta ar face parte, printre altele, Belgia, Finlanda, Grecia, Olanda şi Suedia. 'Există un grup de ţări în UE care s-ar putea declara pregătite, pe bază voluntară, să accepte încă un anumit contingent de refugiaţi', explica Angela Merkel săptămâna trecută. În schimbul acestui lucru ar fi, însă, necesar ca, înainte de aceasta, Turcia să facă tot posibilul pentru 'a limita sau, pentru cei mai mulţi, a împiedica migraţia ilegală' a refugiaţilor spre teritoriul UE, preciza ea.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), de la începutul anului până pe 11 februarie, numărul migranţilor şi refugiaţilor sosiţi în Europa a ajuns la 83.201, dintre care 77.303 au sosit pe insule greceşti venind dinspre Turcia. Majoritatea dintre ei intenţionează să ajungă în vestul Europei pe aşa-numita 'rută balcanică', anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.