Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel și Emmanuel Macron s-au înțeles în privința lui Donald Trump: Ce declarație comună au făcut

Angela Merkel și Emmanuel Macron

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi la Paris că nu are 'nimic împotriva unui buget al zonei euro' şi a acceptat de asemenea că 'putem vorbi' despre un 'ministru european de finanţe', ea reacţionând astfel la propunerile avansate de preşedintele francez Emmanuel Macron, care a apreciat la rândul său că Franţa şi Germania împărtăşesc aceeaşi viziune în ceea ce priveşte relaţiile cu preşedintele SUA, Donald Trump, inclusiv cu privire la comerţul internaţional şi chestiunile climatice, informează AFP.

'Avem la nivel european, dar şi internaţional (...) aceeaşi viziune a liberului schimb şi a comerţului just (...) Să luptăm pe de o parte împotriva oricărui protecţionism şi pe de altă parte împotriva oricărei tentaţii a dumpingului care poate surveni în jocul internaţional', a declarat Macron la conferinţa de presă comună cu Merkel, ce a urmat celui de-la 19 consiliu de miniştri franco-german, desfăşurat la Palatul Elysee, scrie agerpres.ro.

Citește și: Mesaj tranșant al președintelui Iohannis în privința Guvernului Tudose

Încă din campania electorală pentru preşedinţie, Macron a pledat pentru o aprofundare a integrării zonei euro, subiect abordat şi la reuniunea franco-germană de joi.

Legat de acest subiect, Angela Merkel a declarat că în anul 2012 ea însăşi a propus, fără succes, crearea unui 'mic buget' al zonei euro. În prezent, 'nu am nimic împotriva unui buget al zonei euro', iar despre crearea unui post de 'ministru european de finanţe putem discuta', a precizat şefa guvernului de la Berlin.

Citește și: BOMBĂ! Cine sunt bugetarii care vor primi SALARII de până la 10.000 de euro pe lună

Totuşi, ea a adăugat că aceste chestiuni nu vor putea fi soluţionate înaintea alegerilor legislative din 24 septembrie, când va încerca să obţină un al patrulea mandat la conducerea executivului de la Berlin.

Declarându-se favorabilă întocmirii 'unui calendar foarte ambiţios pentru zona euro', cancelarul german a subliniat în acelaşi timp că 'pentru astfel de evoluţii de fond' în cazul Germaniei se va impune şi consultarea parlamentului.

Citește și: Atenție! Ce se întâmplă cu polițistul care l-a făcut KO pe Boureanu

Cât despre relaţiile cu SUA şi mai ales abordarea divergenţelor cu Donald Trump pe tema comerţului internaţional, Angela Merkel a menţionat faptul că SUA vor să ştie care este beneficiul lor ca ţară de pe urma mondializării.

La rândul său, Emmanuel Macron a subliniat că 'nu există divergenţe între Franţa şi Germania asupra modului de a trata cu preşedintele Trump', care a început joi o vizită la Paris, urmând să participe şi la festivităţile ocazionate de ziua naţională a Franţei.

Citește și: Veste de ultimă oră pentru Victor Ponta! Ce s-a întâmplat .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.