Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Angela Merkel, lovitură sub centură pentru Turcia! UE, somată să taie fondurile preaderare

merkel

Mai multe ţări membre ale UE, în frunte cu Germania, au pledat joi pentru o reducere sau o "redirecţionare" a finanţării legate de negocierile de aderare cu Turcia, cu scopul de a semnala dezacordurile cu Ankara, relatează France Presse şi Reuters, conform agerpres.ro

"Mă voi angaja (...) pentru ca ajutoarele de preaderare la UE pe care le dăm să fie reduse", a declarat cancelarul german Angela Merkel, la sosirea la summitul UE de la Bruxelles. "Este important ca în această problemă Consiliul European (care reuneşte liderii celor 28 de ţări ale Uniunii) să acţioneze în mod unit. Este o cerinţă centrală pentru mine", a spus Merkel. 

"Evoluţia statului de drept în Turcia se îndreaptă într-o direcţie greşită, în opinia noastră, şi avem îngrijorări foarte serioase (...), nu numai pentru că mulţi germani au fost arestaţi", a adăugat ea.

Vladimir Putin, un nou atac la adresa SUA. Ce se ascunde în spatele sancțiunilor impuse de Washington


În timpul recentei campanii electorale, cancelarul german a făcut valuri când a anunţat că va propune omologilor săi europeni să oprească negocierile de aderare a Turciei la UE. Dar cei mai mulţi lideri europeni nu vor să respingă definitiv un partener strategic, Turcia reprezentând un factor esenţial în limitarea afluxului de migranţi sau în lupta împotriva terorismului jihadist. Totuşi, mulţi dintre ei au exprimat joi critici faţă de Turcia, cu care tensiunile au escaladat în urma amplelor epurări efectuate de Ankara după puciul eşuat din iulie 2016. Negocierile de aderare între UE şi Turcia "sunt de fapt îngheţate, într-un punct mort", a insistat premierul belgian Charles Michel. 

UE a îngheţat anul trecut deschiderea de noi capitole în cadrul acestor negocieri, începute în 2005, şi refuză să modernizeze uniunea vamală cu Turcia atâta timp cât abuzurile legate de drepturile omului continuă. "Turcia este foarte departe de aderare şi aceasta va rămâne aşa", a declarat premierul olandez Mark Rutte. 

Cu toate acestea, premierii Michel şi Rutte consideră că este mai bine ca finanţarea prevăzută în negocierile de aderare să fie "redirecţionată". Ideea este ca banii să fie direcţionaţi de la guvern spre domenii ca migraţia sau organizaţiile neguvernamentale turce, a explicat Rutte, subliniind totodată că "astăzi nu va exista nicio decizie" în acest sens. 

Cele 28 de state membre aşteaptă pentru începutul anului 2018 o evaluare a acestor finanţări - care în mare parte au fost deja alocate ONG-urilor sau programelor, şi nu direct guvernului - de către Comisia Europeană. Europenii anticipau o finanţare de preaderare în valoare de 4,45 miliarde de euro pentru Turcia în perioada 2014-2020, dar numai 368 de milioane de euro au fost alocate proiectelor până în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.