Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANI a dat lovitura: Lista aleşilor locali declaraţi incompatibili de agenţie

integritate, ani

ANI dă o nouă lovitură politicienilor cu două săptămâni înaintea alegerilor. Agenţia Naţională de Integritate a publicat lista cu edilii incompatibili, dar şi cu conflict de interese administratuv şi penal. Pe listă sunt şase aleşi locali.

Agenția Naționalã de Integritate a constatat starea de incompatibilitate precum și existența conflictului de interese de naturã administrativã și penalã în cazul a șase aleși locali, dupã cum urmeazã:

Citeşte şi: Două avioane s-a prăbuşit în Ocean: Doar unii au avut noroc și s-au salvat / VIDEO

1.BOȘCU NINEL CONSTANTIN, PNL Primar al comunei Domnești, județul Ilfov

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 30 august 2012 – 30 aprilie 2014, întrucât a deținut simultan funcțiile de primar și membru în cadrul Consiliului de Administrație al Școlii cu cls. I-VIII nr. 1 Domnești, încãlcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în învățământ: Un profesor și o studentă au fost filmați făcând sex în sala de curs / VIDEO

2. PETI ANDREI, Viceprimar al Municipiului Târgu Mureș, județul Mureș

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 13 iunie 2013 - 19 noiembrie 2014, întrucât a deținut simultan cu funcția de viceprimar și funcția de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Școlii Gimnaziale „Dr. Bernady Gyorgy” (în perioada 13 iunie 2013 -19 noiembrie 2014 ), cât și în cadrul C.A al Grãdiniței cu program prelungit „Ștefania” (în perioada 13 iunie 2013 - 02 septembrie 2014 ) precum și în cadrul Grãdiniței cu program prelungit nr. 16/15 (în perioada 13 iunie 2013-14 noiembrie 2014), încãlcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

3. SCRECIU MARIUS-VASILE, Viceprimar al Municipiului Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitãrii mandatului de viceprimar, a participat la deliberarea și adoptarea unei Hotãrâri a Consiliului Local al municipiului Drobeta Turnu Severin, din data de 31 mai 2013, în baza cãreia, a fost încheiat la data de 14 octombrie 2013 un contract de închiriere între Primãria municipiului Drobeta Turnu Severin - în calitate de locator (unitate administrativ - teritorialã în cadrul cãreia SCRECIU MARIUS-VASILE deține funcția de viceprimar), și filiala județeanã (jud. Mehedinți) a unui partid politic, în calitate de locatar, spațiul fiind atribuit în folosințã pentru desfãșurarea activitãții specifice a organizației municipale Drobeta Turnu Severin a partidului politic în cadrul cãruia Screciu Marius-Vasile deține funcția de președinte.

Persoana evaluatã a încãlcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/ 2001 și art. 75, lit. b) din Legea 393/2004.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Cum arată copilul al cărui cap a crescut de 3 ori în 2 ani și cântărește 9 kg

4. VLÃDESCU LUMINIȚA, Viceprimar al Municipiului Medgidia, județul Constanța

INCOMPATIBILITATE

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2012 – 03 iulie 2014, întrucât a deținut simultan cu funcția de viceprimar și funcțiile de administrator al S.C. CONSULT CONTAB A.L.M. S.R.L.(în perioada 22 iunie 2012 – 13 februarie 2013) și membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Tehnic Nicolae Titulescu Medgidia (în perioada 23 august 2012 - 03 iulie 2014), încãlcând, astfel, dispozițiile art. 87, lit. d) din Legea nr. 161/2003.

5. MATEI GIGI-ION, Viceprimar cu atribuții de primar al orașului Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea

INCOMPATIBILITATE

Se aflã în stare de incompatibilitate începând cu data de 21 iunie 2012, întrucât deține simultan funcțiile de viceprimar (cu atribuții de primar), și administrator al S.C. ANDISTAR S.R.L., S.C. EDION CONSTRUCT, S.C. TOP TRANS S.R.L. și S.C. EDION FILIALA BABENI S.R.L., încãlcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

6. TUDOR AUREL, Viceprimar al comunei Afumați, județul Ilfov

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV ȘI PENAL

În perioada exercitãrii mandatului de viceprimar, a participat la deliberarea și adoptarea a trei Hotãrâri ale Consiliului Local al comunei Afumați cu privire la Asociația „Fotbal Club Afumați”, asociație în cadrul cãreia TUDOR AUREL deținea calitatea de membru fondator.

Totodatã, a semnat în calitate de viceprimar, trei contracte de lucrãri/servicii, încheiate de Primãria comunei Afumați cu S.C. Lan Electric InstaL S.R.L. (societate la care mama soției acestuia, deține calitatea de asociat).

În baza contractelor încheiate cu S.C. Lan Electric InstaL S.R.L., TUDOR AUREL a semnat, în calitate de președinte al Comisiei de recepție, procesul - verbal de recepție la terminarea lucrãrilor „Reabilitare instalație electricã clãdire fost ICIL” executate de societatea comercialã;

De asemenea, a semnat, în calitate de reprezentant al primãriei, atât procesul - verbal privind atribuirea directã a contractului de servicii „Achiziționare piese pentru lãmpi și corpuri de iluminat public” cãtre S.C. Lan Electric Instal S.R.L. cât și documentele justificative emise de S.C. Lan Electric Instal S.R.L. în executarea contractelor încheiate cu Primãria comunei Afumați.

Persoana evaluatã a încãlcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/ 2001, dispozițiile art. 75, lit. a) și f) din Legea 393/2004.

Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângã Judecãtoria Buftea în vederea verificãrii indiciilor privind sãvârșirea de cãtre TUDOR AUREL a infracțiunii de conflict de interese, prevãzutã de art. 301 din Codul Penal al României.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. BOȘCU NINEL CONSTANTIN nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apãrare.

Citește și: E mamă și soție, dar și-a părăsit soțul pentru un deținut condamnat la moarte: Ce vrea să facă acum

Persoanele menționate au încãlcat urmãtoarele prevederi legale:

· art. 87, alin. (1), d) din Legea nr. 161/2003, potrivit cãruia „Funcția de primar și viceprimar […] este incompatibilã cu; funcþia de […] administrator, membru al consiliului de administraþie […] la societãþile comerciale precum și la instituþiile publice; […]”.

· art. 46, alin. (1) și (2) din Legea nr. 215/2001, potrivit cãruia „Nu poate lua parte la deliberare și la adoptarea hotãrârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude pânã la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusã dezbaterilor consiliului local. Hotãrârile adoptate de consiliul local cu încãlcarea dispozițiilor alin. 1 sunt nule de drept. Nulitatea se constatã de cãtre instanța de contencios administrativ. Acțiunea poate fi introdusã de orice persoanã interesatã”;

· art. 75, lit. a, b) și f) din Legea nr. 393/2004, potrivit cãruia „Aleșii locali au un interes personal într-o anumitã problemã, dacã au posibilitatea sã anticipeze cã o decizie a autoritãții publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soþ, soþie, rude sau afini pânã la gradul al doilea inclusiv […]; orice persoanã fizicã sau juridicã cu care au o relaþie de angajament, indiferent de natura acestuia; […];o asociaþie sau fundaþie din care fac parte. ”

· art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cãruia „Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncã în ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcție publicã”.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încãlcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinarã și se sancționeazã potrivit reglementãrii aplicabile demnitãții, funcției sau activitãții respective […]”.

„Persoana […] fațã de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decãzutã din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publicã […] pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din funcția ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului. Dacã persoana a ocupat o funcție eligibilã, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadã de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenția Naționalã de Integritate își exercitã atribuțiile cu respectarea principiilor legalitãții, confidențialitãții, imparțialitãții, independenței operaționale, celeritãții, bunei administrãri, precum și al dreptului la apãrare, se anunţă într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.