Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANIMT: ANAF interpreteaza subiectiv legislatia si lasa peste 100.000 de oameni fara serviciu

anaf

Asociatia Nationala a Intreprinderilor de Munca Temporara (ANIMT) acuza ANAF-ul ca interpreteaza subiectiv legislatia muncii si astfel poate duce la disparitia a peste 300 de firme si a peste 100.000 de locuri de munca, lasand tot atatia oameni fara serviciu si creand un precedent periculos.

ANIMT a facut obiectul unor controale din partea Directiei Antifrauda din cadrul ANAF. In urma controalelor ei au blocat conturile a peste 300 de firme care se ocupa cu angajarea temporara a romanilor in strainantate. ANAF reproseaza acestor firme ca au platit diurna muncitorilor din strainatate. ANAF considera ca acestia NU s-ar incadra in categoria muncitorilor detasati care nu ar avea dreptul la diurna; în condiţiile în care până la acest moment, atât ANAF, cât şi Ministerul Muncii considerau drept legale practicile prin care muncitorii erau remuneraţi atât cu un salariu de bază, cât şi cu diurnă. Astfel ANAF a blocat activitatea si conturile celor peste 300 de firme, vrand sa recupereze prejudiciul estimat.

Potrivit legii diurna muncitorilor detasati nu este supusa impozitarii. ANAF apreciaza ca cele 300 de firme au platit diurna muncitorilor sai fara ca acestia sa aiba acest drept, eludand plata impozitelor pe sumele de bani respective, sume care ar fi trebuit sa fie cuprinse in salariul impozitabil.

ANIMT atrage atenţia că astfel s-a creat un precedent periculos, această situaţie ameninţând să aibă efect de domino asupra altor industrii, în special transporturile, unde şoferii - o categorie vastă de angajaţi - sunt remuneraţi şi pe bază de diurnă.

În acest context, ANIMT a trimis un memoriu către premierul Victor Ponta, ministrul Muncii, Rovana Plumb, şeful Inspecţiei Muncii , Dantes Nicolae Bratu, ministrul pentru Dialog social, Aurelia Cristea, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, şi ministrul delegat al românilor de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, prin care semnalează pericolul la care sunt expuşi cei 100.000 de români care muncesc în străinătate temporar, informeaza Digi24.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.