Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ankara dă o nouă palmă Europei: 'CEDO nu are jurisdicţie în Turcia'

CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu are jurisdicţie pentru a decide în legătură cu referendumul de duminică prin care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a sporit prerogativele, a afirmat joi ministrul turc al justiţiei, Bekir Bozdag, informează Reuters, potrivit agerpres.

Principala formaţiune turcă de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), se numără printre cele care au cerut anularea referendumului, această formaţiune menţionând că ia în calcul şi sesizarea Curţii Constituţionale şi apoi a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Până aici a fost! Marea Britanie ÎNCHIDE liberul acces înainte de 8 iunie

Suspiciunile de fraudă ale opoziţiei sunt generate de o decizie anunţată în timpul scrutinului de Înaltul Consiliu Electoral (YSK) de a considera valide buletinele de vot nemarcate cu ştampila oficială a autorităţilor electorale, în timp ce observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai Consiliul Europei au atras atenţia că acesta a avut loc în condiţii inechitabile.

"Dacă opoziţia face apel la Curtea Constituţională, aceasta nu are altă opţiune decât de a-l respinge", a declarat ministrul turc al justiţiei pe canalul de televiziune de ştiri A Haber. Opoziţia "poate apela şi la CEDO, dar nu poate obţine nici acolo vreun rezultat pentru că acordurile semnate de Turcia nu dau partidelor dreptul de a apela" la CEDO, a explicat Bekir Bozdag.

Intenţiile americane sunt tot mai evidente: 'EXCLUDEM orice negociere cu Kim Jong-un' - VIDEO

Acesta a reiterat criticile guvernului faţă de raportul observatorilor europeni în sensul că referendumul s-a derulat în condiţii inechitabile, calificând aceste concluzii drept incorecte şi lipsite de obiectivitate. "Cei care au pregătit acest raport sunt părtinitori", a mai afirmat ministrul.

Înaltul Consiliu Electoral (YSK) al Turciei a respins miercuri reclamaţiile depuse de partidele de opoziţie care au cerut anularea referendumului, iar marţi ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, a respins apelul Uniunii Europene pentru iniţierea unei anchete asupra unor presupuse nereguli, afirmând că "o astfel de declaraţie speculativă din partea unui purtător de cuvânt nu poate fi acceptată" şi cerând UE să respecte "procesele democratice".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.