Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ankara neagă că ar fi dezvăluit localizarea trupelor americane şi franceze în Siria

turcia

Autorităţile de la Ankara au negat joi orice implicare într-un articol publicat de agenţia de presă proguvernamentală turcă Anadolu în legătură cu localizarea forţelor speciale americane şi franceze în nordul Siriei, provocând mânia Statelor Unite, care se tem pentru securitatea soldaţilor lor, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Nu se pune problema aici a unor informaţii furnizate de guvernul nostru", a dat asigurări într-o conferinţă de presă Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. 

"Agenţia Anadolu a publicat această informaţie cu ajutorul propriei reţele de surse", a spus el, adăugând că "am aflat despre acest articol după publicarea sa". 

"Sub nicio formă noi nu dorim să punem în pericol soldaţi, personal ai unuia dintre aliaţii noştri, indiferent care este acesta, în în Siria, Irak sau în altă parte", a insistat Kalin, spunând că "ne aşteptăm la acelaşi lucru din partea aliaţilor noştri". 

Anadolu a publicat luni un articol în care a precizat unde sunt amplasate 10 instalaţii militare americane, dezvăluind chiar şi numărul de soldaţi din forţele speciale staţionate acolo. 

Potrivit Anadolu, 200 de soldaţi americani şi 75 de soldaţi ai forţelor franceze s-ar găsi într-un avanpost la 30 de kilometri nord de Raqqa, capitala autoproclamată a organizaţiei Statul Islamic (SI). 

Divulgarea acestor informaţii confidenţiale expune forţele coaliţiei la "riscuri inutile", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Adrian Rankine-Galloway. 

Aceste 10 baze militare (două aerodromuri şi opt avanposturi) sunt folosite pentru a oferi sprijin Partidului Uniunea Democratică (PYD, kurd), şi aripii sale armate, Unităţile de protecţie ale poporului kurd (YPG), considerate de Ankara ca având legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). 

Turcia îi consideră pe separatiştii kurzi PKK drept organizaţie "teroristă", în timp ce conflictul kurd în Turcia a costat viaţa a peste 40.000 de persoane de la declanşarea sa în 1984. 

Relaţiile dintre SUA şi Turcia, deşi aliaţi în NATO, s-au răcit după intervenţia în Siria a coaliţiei conduse de Washington pentru a învinge SI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.