Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANP spune că nu există cazuri în care deţinuţilor să nu li se acorde medicaţia necesară

Marius Vulpe

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, a declarat miercuri că nu există situaţii, în închisori, în care deţinuţilor să nu li se acorde medicaţia necesară. "Nu există, pentru că nimeni, niciun medic din penitenciar nu îşi riscă dreptul la liberă practică să nu recomande o reţetă sau un medicament unui deţinut, atât timp cât l-a consultat. E clar că nu avem farmacii în penitenciare şi poate dura două - trei zile până achiziţionăm medicamentele, pentru că nu avem voie să deţinem stocuri, nu suntem depozitari de medicamente. (...) Eu nu ştiu de astfel de cazuri. Întârzieri ale acordării medicaţiei da, dar neacordarea medicaţiei necesare nu există. De altfel, ar deceda clar dacă nu ar avea asigurată medicaţia", a precizat Vulpe, la prezentarea raportului de activitate al ANP pe 2016.

El a spus că, deocamdată, sistemul penitenciar nu este atractiv pentru medici. "E clar că în spitale şi cabinete private salarizarea e mai atractivă şi, deocamdată, ne căznim să reuşim să îi aducem în sistemul penitenciar, de aceea legislaţia astăzi permite să internăm, aşa cum aţi văzut în statistici, nu doar în spitale penitenciar, ci în spitale civile, în spitale din reţeaua Ministerului Sănătăţii, ne permite să încheiem protocoale de colaborare, (...) contracte de prestări servicii cu medici din comunitate şi să permitem deţinuţilor să îşi procure singuri, din fonduri proprii, medicaţia necesară, recomandată de medicii din penitenciar", a explicat Vulpe.

Cât despre faptul că în cazul unor penitenciare nu s-a reuşit achiziţionarea de aparate pentru control cu raze X, şeful ANP a subliniat că acest lucru nu înseamnă o problemă de securitate, conform Agerpres. "Principala sursă privind siguranţa penitenciarelor tot omul rămâne, omul, care trebuie să percheziţioneze, să palpeze, să observe şi să folosească aceste instrumente. Principala cauză a fost că furnizorii care au participat la licitaţii s-au contestat unii pe alţii şi de aceea a trebuit să dăm o parte din bani la buget înapoi. De altfel, nu e un mare păcat, nu putem face o ilegalitate de dragul de a achiziţiona bunuri în mod ilegal. O să reluăm procedura anul acesta. (...) Nu este vorba despre un penitenciar anume, avem mai multe penitenciare care nu au astfel de dotări, de altfel fiecare poartă de intrare în penitenciar ar trebui să aibă un astfel de aparat de control şi atunci le repartizăm după ce le achiziţionăm, în funcţie de urgenţe şi de solicitările penitenciarelor", a arătat Marius Vulpe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.