Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antal Arpad: A fost un gest extrem de simplu, un gest atât de elegant din partea noastră

facebook.com
Hans Klemm secuiesc

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, că reprezentanţii autorităţii locale şi cei ai comunităţii maghiare nu au fost "incorecţi" cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, nici în ce priveşte prezentarea problemelor acestei comunităţi, nici în ce priveşte fotografia cu steagul secuiesc pe care au făcut-o de comun acord.

Antal Arpad a declarat că "isteria" iscată de această fotografie nu a făcut decât să scoată la suprafaţă intoleranţa faţă de minoritatea maghiară existentă în societatea românească şi să confirme că aspectele referitoare la nerespectarea drepturilor acestei comunităţi sunt reale.

Citește și: Klaus Iohannis le dă ordine liderilor europeni: 'Așa nu se poate!'

"Un gest extrem de simplu, un gest atât de elegant din partea noastră, de a oferi un cadou (steagul secuiesc - n.r), şi din partea domnului ambasador, de a se fotografia cu cadoul respectiv, a adus la suprafaţă toate problemele societăţii româneşti şi atitudinea presei româneşti şi a unei părţi a elitei politice româneşti faţă de comunitatea maghiară. Eu cred că nu se putea da mai bine greutate celor spuse de noi domnului ambasador, nu se putea mai bine şi mai marcant decât s-a dat prin această reacţie antimaghiară şi antiamericană la un gest extrem de simplu. (...) Eu cred că a fost o chestiune prin care a ieşit la iveală intoleranţa şi atitudinea antimaghiară şi antiamericană într-o chestiune simplă care putea fi înţeleasă diferit", a spus Antal Arpad.

El a opinat că ar fi fost, poate mai bine, ca cei revoltaţi că ambasadorul s-a fotografiat cu steagul secuiesc să fi ţinut seama că în ultimele rapoarte ale Departamentului de Stat al SUA s-a menţionat constant faptul că autorităţile statului român împiedică membrii comunităţii maghiare să-şi folosească simbolurile naţionale.

"Ar fi fost mai bine să rezolvăm această problemă decât să facem circ şi scandal din care, să fim realişti, nu a câştigat nici România absolut nimic, nici domnul ambasador, în afara faptului că a devenit mai informat, dacă a fost confuz la plecarea din oraş. Acum eu cred că s-a lămurit şi nu mai e confuz şi vede foarte clar ce isterie poate genera împotriva comunităţii maghiare o asemenea reacţie şi un asemenea gest. (...) Eu cred că obligaţia noastră a fost să prezentăm situaţia comunităţii maghiare şi a zonei (...) şi nu cred că noi am fost incorecţi cu domnul ambasador", a mai spus Antal Arpad.

În ce priveşte fotografia cu steagul secuiesc care a generat reacţii la nivel naţional, primarul a menţionat că vizita ambasadorului Klemm în judeţul Covasna, în urmă cu două zile, a avut un caracter oficial, prin urmare şi fotografiile au fost oficiale, iar Hans Klemm ştia că vor fi postate pe Facebook.

"Nu e prima dată când oferim steagul secuiesc unui ambasador şi nici ultima dată (...). A fost o întâlnire oficială, nu vorbim despre o întâlnire privată, iar la întâlnirile oficiale se fac poze oficiale, nu se fac poze de album", a mai adăugat acesta.

Antal a ţinut să sublinieze că steagul secuiesc, pentru care este "hăituită" comunitatea maghiară, nu este un simbol îndreptat împotriva statului român, nu este un "simbol al secesiunii" sau al "ruperii Ţinutului secuiesc de România".

"Niciodată nu am fost adepţii acestor mesaje şi gânduri. Este un simbol al libertăţii comunităţii secuieşti, care nu se îndreaptă împotriva nimănui. Faptul că la Bucureşti unii doresc să dea o altă conotaţie, este o altă problemă", a mai spus primarul municipiului Sfântu Gheorghe, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.