Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antonio Tajani, primele asigurări în calitate de președinte al Parlamentului European

Antonio Tajani

Noul preşedinte al Parlamentului European (PE), italianul Antonio Tajani, a dat asigurări marţi în privinţa menţinerii sediului instituţiei la Strasbourg, în timp ce mai mulţi aleşi ai oraşului francez şi-au exprimat îngrijorarea pentru viitorul acestuia, transmite AFP. 

Întrebat în cursul unei conferinţe de presă organizate după alegerea sa la conducerea PE, Antonio Tajani a ţinut să îndepărteze orice îndoială legată de intenţiile sale de a muta sediul instituţiei.

Vremea REA continuă în România: România, sub COD GALBEN


"În ce priveşte sediul de la Strasbourg, există un tratat, există Curtea de Justiţie care a spus ce trebuie să facem, deci trebuie să respectăm regulile. Voi respecta întotdeauna regulile tratatelor", a declarat el. 

Bătălia sediului PE revine adeseori în actualitate. Potrivit tratatelor europene, PE are sediul la Strasbourg, unde trebuie să se ţină 12 sesiune plenare anual. Restul timpului, eurodeputaţii lucrează la Bruxelles, în special în comisii şi în reuniunile grupurilor politice. 

Partizanii unui sediu unic la Bruxelles - care denunţă neîncetat costul financiar şi ecologic al acestei transhumanţe permanente, precum şi faptul că imensa clădire de la Strasbourg este folosită numai patru luni pe an -, se confruntă de mai mulţi ani cu necesitatea de a modifica tratatele, ceea ce presupune unanimitatea celor 28 de state membre. 

În numele respectării acestor tratate, Curtea de Justiţie de la Luxembourg a respins, de altfel, la sfârşitul lui 2012, o iniţiativă anti-Strasbourg care viza reducerea numărului sesiunilor anuale din capitala Alsaciei.

Execuții în masă la „Doi ș’ un sfert”


Marţi, într-o scrisoare adresată fiecăruia dintre cei şase candidaţi, dată publicităţii în ziua alegerii preşedintelui Parlamentului European de către cei 751 de eurodeputaţi prezenţi în sala de şedinţe de al Strasbourg, mai mulţi aleşi ai capitalei alsaciene şi-au exprimat îngrijorarea. 

"S-ar părea că v-aţi pronunţat, la fel ca toţi ceilalţi candidaţi, în favoarea unui sediu unic al Parlamentului European la Bruxelles", au scris ei. 

"Suntem deosebit de surprinşi de această exprimare care contravine respectării dreptului şi tratatelor", au subliniat primarul Strasbourgului, Roland Ries, preşedintele eurometropolei Strasbourg, Robert Herrmann, fosta eurodeputată Catherine Trautmann şi preşedintele regiunii Grand Est, Philippe Richert. 

Fostul preşedinte al Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a apărat menţinerea actualei situaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.