Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Antonio Tajani vrea ca Parlamentul European să fie mai implicat în Brexit

pixabay.com
brexit

Înţelegerea dintre Partidul Popular European (PPE) şi Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), încheiată marţi la Strasbourg înaintea votului pentru preşedinţia Parlamentului European, prevede că în cazul în care candidatul PPE Antonio Tajani câştigă scrutinul, el va cere ca PE să fie inclus pe deplin în toate negocierile referitoare la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), notează Sky News.

Tajani a fost de acord în pactul cu ALDE ca rezoluţia PE privind Brexitul, care va fi elaborată după declanşarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona de către Marea Britanie, va sublinia rolul PE în negocierile pentru Brexit. Pentru eurosceptici, Parlamentul European este o instituţie ce reprezintă tot ceea ce ei consideră greşit în Uniunea Europeană - lipsa reprezentativităţii, o instituţie ineficientă, care cheltuie prea mult - însă ea, cu noul preşedinte care este ales marţi, va juca un rol crucial în ieşirea Marii Britanii din UE, mai scrie portalul britanic.

Cândva considerat un simplu forum de dezbatere, Parlamentul European are o importanţă din ce în ce mai mare. PE trebuie să ratifice legislaţia UE, iar preşedintele său supervizează toate actele legislative care determină politicile publice în UE. În ceea ce priveşte Brexitul, la finalul a doi ani şi jumătate de negocieri pentru retragerea Marii Britanii, înţelegerea dintre membrii UE şi Londra, tratatul privind retragerea din forul comunitar, va trebui să fie aprobat de PE şi tot această instituţie va trebui să voteze orice alt tratat post-Brexit, conform Agerpres.

Europarlamentarii au şi ei un rol esenţial în negocieri, ca şi în aprobarea tratatelor, pentru că au posibilitatea de a influenţa deciziile luate de diferite ţări şi de către Comisia Europeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.