Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anul cu cea mică creştere a salariilor la nivel mondial

Ritmul de creştere a salariilor la nivel mondial a încetinit semnificativ în ultimii patru ani, ajungând la o creştere de 1,7% în 2015, de la un avans de 2,5% în 2012, potrivit unui raport mondial cu privire la salarii, publicat joi de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), o agenţie a Naţiunilor Unite, transmite AFP, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Adrian Năstase, despre propunerea de premier a PSD: ' Premierul va trebui să aibă mustață'

Dacă se exclude China, unde creşterea salarială a fost mai rapidă decât în alte părţi, cu un avans de 6,9% în 2015, ritmul de creştere a salariilor s-a redus de la 1,6% în 2012 la 0,9% în 2015, susţin experţii OIM.

"În contextul unei reveniri globale slabe şi fragile, diminuarea ritmului de creştere al salariilor ar putea fi un important factor de risc pentru o revenire sustenabilă", a declarat economistul OIM, Rosalia Vazquez-Alvarez.

În cazul ţărilor emergente sau al celor în curs de dezvoltare din G20, creşterea salariilor reale a încetinit de la 6,6% în 2012 la 2,5% în 2015. În schimb, în cazul ţărilor dezvoltate din G20 creşterea salariilor a urcat de la 0,2% în 2012 la 1,7% în 2015, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Potrivit OIM, anul trecut, salariile au crescut cu 2,2% în SUA, cu 1,5% în Europa de Nord, Sud şi de Vest şi cu 1,9% în ţările Uniunii Europene.

"Într-un context economic în care cererea scăzută duce la preţuri scăzute (sau deflaţie), scăderea salariilor ar putea fi o sursă de îngrijorare deoarece pune noi presiuni pe deflaţie", avertizează directorul general adjunct al OIM, Deborah Greenfield.

Citeşte şi: Avocaţii preşedintei Coreii de Sud cer ANULAREA destituirii

Raportul scoate, de asemenea, în evidenţă, discrepanţele salariale dintre sexe, precum şi pe cele dintre cele mai mari şi cele mai mici salarii. În Europa, în medie, femeile câştigă cu 20% mai puţin decât bărbaţii. La nivelul directorilor, o femeie din Europa este plătită cu aproximativ 50% mai puţin decât un bărbat într-o poziţie similară.

Şi mai important este decalajul dintre cele mai mici şi cele mai mari salarii. La baza scării, un procentaj din salariaţi câştigă, în medie, 7,1 euro pe oră, în timp ce la vârf o parte dintre salariaţi sunt plătiţi cu 844 de euro pe oră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.