Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț IMPORTANT de la Ministerul Finanțelor în privința țintei de deficit

pixabay.com
diverse, bani, monede, euro

România se încadrează în ținta de deficit în 2017, iar valoarea de 3,2% din PIB comunicată joi de Eurostat a fost calculată pe baza soldului ESA, ajustat sezonier, și raportată la PIB-ul din trimestrul I, trimestrul în care PIB-ul înregistrează de obicei cea mai redusă valoare nominală, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), remis, vineri, AGERPRES.

"Referitor la comunicatul Eurostat privind deficitul bugetar în trimestrul I 2017 pentru România facem următoarele precizări:

valoarea comunicată de 3,2% din PIB este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, reflectând componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare din 2016, și raportată la PIB din trimestrul I, trimestru în care PIB înregistrează de obicei cea mai redusă valoare nominală din cele 4 trimestre ale anului. În 2016 PIB în trimestrul I a fost de 146,4 miliarde de lei în timp ce valoarea cea mai ridicată a PIB-ului trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV de 228,9 miliarde de lei", spun reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Citește și: Sorina Matei, radiografie SUMBRĂ: 'DNA a ajuns o instituţie cu practici mafiote, înăuntru zace teroarea'

De asemenea, în datele publicate de Eurostat se observă că același indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul II 2016, în timp ce valoarea înregistrată în trimestrul I din 2016 a fost de 3,1% din PIB, se mai arată în comunicat.

"Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul I) se observă că deficitul bugetar a crescut doar marginal cu 0,1 pp la 3,2% din PIB, ceea ce sugerează că ținta de deficit pentru finalul anului 2017 este în program", potrivit MFP.

Datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că, în timp ce în Uniunea Europeană și în zona euro, deficitul guvernamental a scăzut cu 0,2 puncte procentuale în primul trimestru al acestui an comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, în România valoarea indicatorului a înregistrat cea mai mare creștere din rândul statelor membre, 1,3 puncte procentuale, de la un deficit de 1,8% din PIB în trimestrul patru 2016, până la un deficit de 3,2% din PIB în primul trimestru al acestui an.

Deficitul guvernamental al României a fost în primul trimestru al acestui an de trei ori mai mare decât cel din UE (1% din PIB), iar în rândul statelor membre UE doar Franța a avut în primele trei luni ale acestui an un deficit guvernamental mai mare decât cel al României (3,3% din PIB).

Citește și: Prima REACȚIE din PSD, după ce Cătălin Ivan a anunțat un proiect politic anti-Dragnea

În schimb, în perioada cuprinsă între trimestrul patru 2016 și primul trimestru al acestui an, datoria guvernamentală a crescut atât în UE, cu 0,5 puncte procentuale, cât și în zona euro, cu 0,3 puncte procentuale, dar a scăzut cu 0,4 puncte procentuale în România, de la 37,6% din PIB până la 37,1% din PIB.

România se numără de altfel printre statele membre UE cu cel mai mic nivel al datoriei guvernamentale, fiind devansată doar de Estonia (9,2% din PIB), Luxemburg (23% din PIB), Bulgaria (28,6% din PIB) și Danemarca (36,7%). Conform datelor Eurostat, datoria guvernamentală a României este mult sub media din UE de 84,1% din PIB și din zona euro de 89,5%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.