Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț îngrijorător al specialiștilor: Ce s/a întâmplat după accidentul de la Fukushima

google ocean explore 1

Contaminarea cu radiaţii din urma accidentului din 2011 de la centrala nucleară de la Fukushima a fost fără precedent pentru oceane, a declarat un radiochimist marin american într-un interviu acordat agenţiei de presă Xinhua.

Explozia de la centrala atomică de la Cernobâl a fost în 1986 o mare sursă de radioactivitate provocată de oameni, iar în urma accidentului de la Fukushima, provocat de cutremur şi de tsunami, cea mai mare parte din radioactivitate a intrat în ocean, adică peste 80 la sută, a declarat Ken Buesseler, cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI). La data de 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea 9,0 - unul dintre cele mai mari înregistrate vreodată - a lovit coasta de est a Japoniei. Tsunami-ul provocat de cutremur a avariat grav centrala nucleară Fukushima Dai-ichi, patru dintre cele şase reactoare eliberând radiaţii în atmosferă şi în ocean, conform Agerpres.

 

Echipele de urgenţă au folosit apa de mare pentru a răci reactoarele avariate de la centrala nucleară. Datorită locaţiei uzinei de-a lungul coastei, o mare parte a apelor a intrat în oceanul Pacific, rezultând cea mai mare eliberare accidentală de radiaţii în ocean din istorie.

 

La câteva luni de la data accidentului, Buesseler a organizat o croazieră de cercetare la care au participat 17 persoane din opt instituţii pentru a lua mostre din apele din jurul centralei nucleare.

 

Potrivit oamenilor de ştiinţă, fiecare sursă suplimentară de radioactivitate poartă cu sine un risc suplimentar pentru sănătate, dar aceste riscuri variază în funcţie de mai mulţi factori, inclusiv de doza şi tipul de izotopi la care oamenii sunt expuşi, precum şi de sensibilităţile individuale.

 

Buesseler a spus că există o preocupare mai mare pentru cele mai vulnerabile grupuri de oameni şi a citat în acest sens copiii. "Fukushima va avea, probabil, cel mai semnificativ impact asupra sănătăţii pe termen lung asupra celor care au avut cele mai mari expuneri", a spus el.

 

Buesseler a cerut mai multe eforturi pentru a face evaluări de mediu şi de sănătate ale accidentului de la Fukushima.

 

El consideră drept slabă comunicarea către public în urma accidentului de la Fukushima. "Acest lucru ar trebui să fie îmbunătăţit, astfel încât oamenii să cunoască mai bine evaluarea nivelurilor de contaminare şi a ceea ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea umană", a mai spus el.

 

Buesseler a subliniat că grupuri independente şi multiple trebuie să fie implicate în astfel de evaluări.

 

El a spus că şi atunci când nivelurile de radiaţii vor deveni mai mici decât orice standarde de siguranţă, oamenii pot învăţa în acest fel încă ceva despre soarta şi mişcarea compuşilor radioactivi.

 

Buesseler consideră că pentru substanţele radioactive din ocean ar trebui să existe programe de monitorizare regulată şi studii de cercetare care să ajute la evaluarea accidentelor şi scurgerilor radioactive ca în cazurile de la Fukushima, de la Cernobâl şi de la testarea armelor nucleare, precum şi programe de educare a publicului cu privire la diferenţierea surselor, impactul radiaţiilor şi al modului în care acestea afectează sănătatea publică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.