Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț ISTORIC al lui Mugur Isărescu! Guvernatorul confirmă că BNR se implică: 'Aș fi RIDICOL să nu recunosc'

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isărescu

Colectarea mai bună a impozitelor a dus la scăderea lichidităților din sistemul bancar, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, răspunzând la o întrebare cu privire la evoluția ROBOR.

"Sunt factori autonomi de evoluție ai lichidității în piață. Un exemplu este maniera în care sunt plătite taxele, impozitele și sunt apoi plătite de către populație și agenți economici, iar pe de altă parte sunt plătite salariile pensiile. Taxele, impozitele sunt plătite între 20 și 30 ale lunii. Atunci banii firmelor și populației care există în bănci sunt absorbiți și merg în contul Trezoreriei statului, care se află la Banca Națională a României. Deci nu se plimbă dintr-o bancă în altă bancă comercială, vin la Banca Națională a României. Acest lucru echivalează cu o absorbție de lichiditate. După 5-6 ale lunii următoare lichiditatea este injectată în piață....Ce a intervenit în luna acesta o să vă surprindă: o performanță mai bună în colectarea impozitelor. S-a colectat mai mult decât ne-am fi așteptat. Nu știu dacă dânșii s-au așteptat la acest lucru și atunci din bănci a fost absorbită mai multă lichiditate", a spus Isărescu.

Citește și: Revoltător! Ce făceau mecanicii de la TAROM pentru a nu schimba cauciucurile aeronavelor

De asemenea, acesta a afirmat că au existat presiuni pe cursul de schimb, menționând că acestea au venit din partea mișcărilor nerezidenților.

În ceea ce privește declarația politicienilor legată de majorarea ROBOR, dar și cea a premierului, conform căruia cei de la BNR "au fost plecați de acasă", Isărescu a afirmat că există o sensibilitate legată de reacția populației.

Citește și: DIGI vine cu o veste bombă pentru bucureșteni: Ce schimbare de proporții a făcut operatorul

"Acasă am fost, nu am fost la bancă....Există, și noi înțelegem acest lucru, o sensibilitate legată de reacția populației care are credite, mai ales după evenimentele prin care am trecut, creditul în franci elvețieni și așa mai departe. Și este de înțeles acest lucru și în acest diapazon am înțeles și, să spunem, reacția liderilor politici", a spus guvernatorul.

Întrebat despre întrevederea cu ministrul Finanțelor, Isărescu a precizat că s-a văzut cu conducerea executivă și a discutat "mai degrabă probleme tehnice".

Citește și: Lovitură dură pentru Iohannis de la Bruxelles! Câte zile a lucrat concret în septembrie

Guvernatorul a spus i se pare mai mult sau mai puțin normală o mișcare a dobânzilor în jurul ratei de politică monetară, în prezent de 1,75%, plus/minus un punct procentual.

Banca Națională a efectuat marți o operațiune repo prin care a injectat în piață lichiditate 9,355 de miliarde de lei, pe șapte zile. Operațiunea anterioară de acest tip efectuată de BNR a avut loc pe 31 august 2015. Atunci banca centrală a injectat în piață 1,927 miliarde de lei pe șapte zile.

Citește și: Foarte interesant! Ce FIRMĂ deține soția unui adjunct SRI din „era” Coldea

Guvernatorul BNR a declarat că decizia de a injecta lichiditate în piață a fost luată luni, iar efectele vor fi văzute începând de miercuri.

”M-am uitat pe cifre și am vazut ca raportul dintre creditele luate cu dobanda fixă și cele cu dobândă variabilă a crescut in favoarea celor cu dobanda variabia, adica cele cu ROBOR. E o tendinta normala, sa beneficiezi de avantajele pietei. Iti asumi si niste riscuri. Indicele ROBOR e stabilit doar de piata. Exista si neintelegere. Exista si sensibilitate. Noi rezistam aici, nu va faceti griji, noi rezistam la presiune! Lichiditatea nu trebuie confundata cu efectivitatea monetara. In anumite limite, sunt inevitabile. Putem sa controlam lichiditatea. Cate incasari face o banca pe zi? Reglajul lichiditatii - o incasare mare e intarziata si la sfarsitul zilei se constata ca nu e. Vine la BNR si ii da rezerva. Rezerva e de 8% minima obligatorie. Banca vine, ia rezerva de la BNR si revine in 30 zile sa dea inapoi lichiditatea. Miscarile de rezerva inseamna dificultate in lichiditati si in operatiunile bancare. Imi asum declaratia ca vom controla lichiditatea in anumite limite.”, a spus Isărescu.

Citește și: Patronatele îi cer Cabinetului Tudose introducerea unei noi taxe! Despre ce e vorba

"Sunt factori autonomi evoluţiei lichidităţii în piaţă. Un exemplu e manieră în care sunt plătite taxele şi impozitele, şi felul în care sunt plătite salariile şi pensiile. Taxele se plătesc pe 30 ale lunii. Sunt absorbiţi banii şi se duc în contul care se află la BNR. Acest lucru echivalează cu o absorbţie de lichiditate. După 5 ale lunii lichiditatea e retrimisă în piaţă, prin plăţile făcute de stat. Sunt mişcări lunare. Ce a intervenit în această lună e o performanţă mai bună în colectarea impozitelor, mai mult decât ne-am aşteptat. Nu ştiu dacă MFP s-a aşteptat. Rolul BNR e să regleze lichiditatea. Operaţiunile noastre sunt săptămânale. Momentul septembrie 2017 vine după o lungă perioada de excedent de lichiditate", a menţionat guvernatorul.

Potrivit acestuia, "cursul s-a zbătut la 4,59 de lei pentru un euro o perioada bună. Aș fi ridicol să nu recunosc această presiune. Se referă la comportamentul nerezidenţilor. Sunt 20 de miliarde de lei care fluctuează".

Citește și: Orgie de nedescris într-un cunoscut oraș din România: Cum se dezbrăcau de sutană și ce lucruri revoltătoare făceau pentru bani

"Un alt factor care a determinat lipsa de lichiditate se referă la inflaţie, de asemenea comportamentul nerezidenţilor. Oricine poate schimbă titluri de stat. Sumele pe care aceştia le-au investit în România se diminuează. Spre deosebire de lunile precedente acest deficit de lichiditate a durat ceva mai mult", a arătat şeful BNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.