Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunț NEAȘTEPTAT în plină criză în Catalonia: Spania ar putea amenda Constituția, pentru a permite referendumuri de independență

www.irishtimes.com
referendum Catalonia

Spania analizează modificări constituţionale care ar permite regiunilor sale să desfăşoare referendumuri de independenţă în viitor, însă decizia amendării legii fundamentale ar trebui luată printr-un vot la nivel naţional, a indicat ministrul spaniol de externe, Alfonso Dastis, într-un interviu acordat miercuri postului BBC, conform agerpres.ro

'Noi am creat o comisie în parlament pentru a explora posibilitatea amendării Constituţiei spre a putea răspunde mai bine aspiraţiilor unora dintre catalani', a declarat Dastis pentru BBC. 

'Admitem că există o situaţie politică ce merită să fie analizată, dar, în orice caz, este clar că decizia ce va fi luată va trebui să fie luată de toţi spaniolii', a adăugat el. 

Măsura constituie o recunoaştere a evenimentelor din Catalonia, unde executivul regional a fost demis după declararea unilaterală a independenţei.

Două dintr-o lovitură! Când toată lumea se uita la 'revoluția fiscală', Guvernul a mai aprobat încă o OUG


Miercuri, Tribunalul Constituţional spaniol a anulat declaraţia unilaterală de independenţă adoptată pe 27 octombrie de parlamentul regional catalan, considerând-o 'nulă şi neconstituţională'. 

Pe de altă parte, Alfonso Dastis şi-a exprimat regretul pentru faptul că au existat persoane rănite în timpul desfăşurării referendumului, el insistând totuşi că poliţia nu a recurs în mod disproporţionat la forţă. Ministrul declarase anterior că unele imagini cu violenţele poliţiei erau 'trucate'.

Decapitări în PNL București la ordinul lui Orban. Legăturile cu PSD, motiv de zburat din funcțiile de partid


Potrivit BBC, iniţiativa Madridului pare a fi o 'ramură de măslin' întinsă susţinătorilor separatismului în Catalonia, care miercuri au protestat din nou pe tot cuprinsul regiunii. Ea oferă perspectiva unui referendum de modificare a Constituţiei Spaniei şi face astfel posibilă organizarea în mod legal a unui referendum privind independenţa Cataloniei. 

Concret însă, aceasta ar însemna că toţi alegătorii spanioli - o ţară cu 47 milioane de locuitori - ar fi chemaţi să voteze dacă această provincie ar trebui sau nu să aibă dreptul la autodeterminare. 

Potrivit ministrului de externe, modificarea constituţională ar putea ajuta la soluţionarea crizei catalane pentru generaţiile viitoare, însă, după cum adaugă BBC, ea este departe de ceea ce a cerut liderul catalan demis, Carles Puigdemont, şi anume dreptul exclusiv al catalanilor de a-şi decide soarta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.