Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunțul lui Mugur Isărescu pentru toți românii cu rate: Cum îi afectează Brexitul

ziuaveche.ro
mugur isarescu

Votul pro-Brexit al britanicilor a fost mai degrabă un șoc emoțional, aproape imperceptibil pe piața monetară din România, însă impactul acestuia va fi resimțit pe termen mai îndelungat, având în vedere că a sporit incertitudinea și a slăbit spiritul european, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a deciziilor de politică monetară adoptate.

"A fost mai degrabă un șoc emoțional, iar pe piața monetară a fost imperceptibil. Cred că s-a exagerat când s-a spus că s-a mișcat ROBOR-ul. Mișcarea nu a fost determinată de intervenția BNR. Noi nu comentăm intervențiile Băncii Naționale, dar pentru a arăta maniera emoțională în care s-au transmis informațiile, vă spun că nici măcar nu ne-am gândit să intervenim pe piața valutară, iar cursul s-a corectat de la sine. Impactul a fost aproape nesemnificativ. Mișcările au fost extrem de mici, aproape nesemnificative și comentariile au fost extrem de mari și uneori periculoase. Creăm probleme fără să ne doară capul", a spus Isărescu.

Citește și: DEZVĂLUIRI din intimitatea Simonei Halep

El s-a referit în special la comentariile cu privire la faptul că indicatorul ROBOR la trei luni, luat ca referință pentru actualizarea dobânzilor pentru majoritatea creditelor în lei, a crescut, a doua zi după votul din Marea Britanie, la 0,85%, de la 0,76% în ședința anterioară. "La o rată lunară de 50 de euro (echivalent lei-n.r.), costul suplimentar este de 5-6 lei", a explicat guvernatorul.

Însă, șeful BNR atrage atenția că evaluarea băncii centrale cu privire la impactul Brexit-ului asupra economiei românești, prezentată și în Raportul asupra stabilității financiare, rămâne valabilă. "Noi ne păstrăm aprecierile. Brexit-ul a fost un risc major, s-a materializat, impactul este însă pe termen mai îndelung și derivă din două elemente: din incertitudine (pentru că a sporit incertitudinea) și din faptul că slăbește spiritul european. Iar pentru România spiritul european a constituit principala ancoră", a subliniat guvernatorul BNR.

Citește și: Un ministru mincinos: Bostan, prins cu minciuna! DOVADA AUDIO că l-a mințit pe Cioloș, dar și pe români

În consecință, Isărescu a spus că nu se pune problema elaborării unei noi strategii, ci de adaptarea strategiei la condițiile care se vor dezvolta, având în vedere că nimeni nu știe, în prezent, cu certitudine, care vor fi evoluțiile viitoare. "Ne vom adapta și politicile și strategiile în funcție de situațiile care se vor dezvolta. Și politicile noastre curente din perioada următoare vor avea un caracter mult mai aplicativ", a mai spus guvernatorul BNR, transmite agerpres.ro.

Citește și: Cum îl lăuda academicianul Solomon Marcus pe Marius Bostan, ministrul care i-a numit imbecili pe profesori

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.