Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţ de la Ministerul Muncii: Ce se întâmplă cu dosarele pentru concediul de creștere a copilului

wall-street.ro
dragos paslaru

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat, joi, la o conferință de presă susținută la Iași cu o zi înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței 66, că părinții pot depune dosarele de prelungire sau reluare a concediului de creștere a copilului și în variantă electronică. Ministrul Dragoș Pâslaru a explicat că a gândit această procedură ca fiind cât mai puțin solicitantă pentru beneficiari. El a afirmat că acest model se dorește a fi aplicat în întreaga administrație.

Conform ministrului, la nivel național sunt 180.000 persoane care au drepturi legate de aceste indemnizații de creștere a copilului. Dintre acestea, doar 140.000 vor fi recalculate automat de fiecare Agenție Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. "Nu punem lumea pe drum decât în cazul în care este absolut necesar. Dacă se află un părinte în concediu de doi ani, cu opțiunea de doi ani, și în acest moment este înregistrat în sistem cu această opțiune, atunci nu trebuie să vină să-și depună nicio hârtie. Dacă sunt părinți care se află în cursul unui an de creștere a copilului, dar mai au până la expirarea acestui termen pot sta liniștiți. Nu este nevoie să vină acum. Legea îi permite să anunțe cu cel puțin 30 de zile înainte de expirarea acestui termen. Majoritatea cazurilor, 140.000 din cele 180.000, nu trebuie să vină", a explicat ministrul Pâslaru, conform Agerpres.

Conform acestuia, au fost pregătite broșuri de informare a cetățenilor. Ministrul a anunțat că pentru celelalte 40.000 de persoane a fost simplificată procesarea documentelor necesare. "Noi am introdus, în premieră, posibilitatea ca oricine are acces la email să trimită documentele solicitate prin email la adresa fiecărei agenții județene de care aparțin. În cazul Iașiului adresa este iasi_icc@mmanpis.ro, trimite un email în care transmite cererea pe care o poate descărca online, o completează, scandează documentele, adaugă documentele justificative și le trimit pe email. Cineva de la AJPIS va trimite un număr de înregistrare. Documentul oficial va veni prin poștă, anunțâdu-l că i s-a schimbat indemnizația", a explicat ministrul Pâslaru.

În cazul în care solicitantul nu are adresă poștală electronică poate trimite solicitarea și documentele aferente prin intermediul Poștei, pe adresa AJPIS de care aparțin, cu specificația "prelungire/reluare drepturi Indemnizație de Creștere a Copilului". Ministrul a afirmat că solicitanții pot veni și la ghișeu. "Se poate veni și la ghișeu dacă simțiți nevoia să avem și o astfel de interacțiune. (...) La ghișeu avem organizată în toată țara o logistică pentru a ne pregăti, așa cum e clasic la noi, pentru primele zile, când lumea vine să se asigure că totul e în regulă, și pentru ultimele zile. Vom avea o mobilizare generală", a mai spus ministrul Muncii. El a exemplificat că la Iași în prezent sunt deschise trei ghișee, alte două putând fi deschise în funcție de cerințe. "Ne-am gândit capacitatea la volumul maxim de solicitări. S-ar putea să fie beneficiari care să nu-și dorească neapărat să continue să stea acasă sau să aibă alte opțiuni. Această măsură legată de indemnizația de creșterea copilului nu este numai un prilej de debirocratizare și simplificare, ci și o oportunitate de a saluta un moment important de exprimare a unei politici publice care încurajează natalitatea, care încearcă cumva să curbeze un declin demografic potențial cu efect negativ asupra sustenabilității asupra finanțelor publice. Sperăm ca prin această prietenie cu beneficiarii să înțeleagă că dorim să îi servim cât mai bine cu putință", a mai spus Dragoș Pâslaru. Ministrul Muncii s-a aflat joi la Iași pentru a lua parte la manifestările organizate în cadrul Business Day.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.