Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţ de ultimă oră de la Guvern: Ce medicamente intră pe lista compensatelor

dialogcivic.gov.ro
guvern sigla

Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care 21 de denumiri comune internaţionale intră pe listele medicamentelor compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală în sistemul de asigurări sociale de sănătate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, într-un briefing la Palatul Victoria. "Noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice. E vorba de 12 molecule, cu menţiunea că 5 dintre acestea sunt medicamente care asigură tratamentul bolilor rare, fără altă alternativă terapeutică. Aşadar, 21 de denumiri comune internaţionale intră pe lista medicamentelor compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii", a spus Liviu Iolu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis Agerpres, hotărârea aprobată miercuri modifică şi completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate. "Măsura are scopul să asigure accesul la tratament cu medicamente noi, inovative, pentru cât mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu afecţiuni pentru care sunt indicate aceste medicamente", spune Guvernul.

Potrivit Executivului, noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienţilor cu afecţiuni oncologice (12 molecule), cu menţiunea că 5 dintre acestea sunt medicamente orfane (asigură tratamentul bolilor rare, fără alternativă terapeutică). De asemenea, sunt introduse pe listele medicamentelor compensate şi gratuite molecule destinate următoarelor arii terapeutice: scleroza multiplă, spondilita ankilozantă, diabet zaharat, boală pulmonară obstructivă cronică, fibroză pulmonară idiopatică, keratoză actinică, prevenirea bolilor cardiovasculare majore şi angina pectorală cronică. "Unele dintre aceste produse vor fi disponibile pentru pacienţi în cel mai scurt timp, iar altele imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate. Astfel, se are în vedere asigurarea accesului continuu al persoanelor asigurate la medicamente pentru afecţiuni în stadii evolutive de boală pentru care în prezent nu există alternativă terapeutică, în contextul implementării unei liste de medicamente care să răspundă acestor cerinţe prin raportare la fondurile alocate cu această destinaţie", precizează Guvernul.

Conform sursei citate, introducerea celor 21 de noi denumiri comune internaţionale în tratamentele prescrise pacienţilor pe liste compensate şi gratuite se face cu încadrarea în bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate aprobat pentru 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.