Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Anunţul ambasadorului României în Basarabia: Părţile au de câştigat de pe urma cooperării militare

romania moldova

O ambasadă, oricare ar fi ea, are obligaţia să urmărească modul în care sunt implementate acordurile şi înţelegerile asumate atât între ţări, cât şi la nivel sectorial între diverse ministere, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Chişinău, fiind rugat să confirme sau să infirme existenţa unei corespondenţe cu preşedintele Igor Dodon pe marginea refuzului acestuia de a autoriza participarea unui grup de militari moldoveni la un exerciţiu în România.

'Ce pot să vă spun vizează mai degrabă aspecte care ţin de atribuţiile şi competenţele explicite ale unei misiuni diplomatice care, în esenţă, sunt de informare asupra realităţilor din ţara de reşedinţă, de promovare a obiectivelor României şi de reprezentare a României în raport cu autorităţile ţării de reşedinţă. Totodată, o ambasadă (...) are obligaţia de a semnala atunci când apar anumite disfuncţionalităţi, de a semnala autorităţilor ţării de reşedinţă aspecte de o astfel de natură', a declarat Ioniţă.

Potrivit ambasadorului român, 'pe linia cooperării militare, este un fapt cunoscut, există un acord de cooperare semnat între România şi Republica Moldova'. 'Prin acordul respectiv trebuie derulate o serie de activităţi atât în România, cât şi pe teritoriul Republicii Moldova (...) şi suntem convinşi că de pe urma acestor activităţi de cooperare toate părţile au de câştigat (...) Prin astfel de activităţi de cooperare România nu subminează nicidecum neutralitatea Republicii Moldova, ci, din contra, contribuie la întărirea capacităţii armatei Republicii Moldova de a face faţă ameninţărilor cu care se confruntă şi, de asemenea, contribuie la afirmarea suveranităţii şi neutralităţii Republicii Moldova', a afirmat Daniel Ioniţă.

Presa de la Chişinău a scris, la sfârşitul lunii februarie, despre existenţa unui presupus schimb de scrisori între preşedintele Igor Dodon, pe de o parte, şi ambasadorul SUA, James Pettit, şi ambasadorul României, Daniel Ioniţă, pe de altă parte. Cei doi ambasadori au cerut explicaţii pe marginea refuzului lui Igor Dodon de a autoriza participarea unui grup de militari din Republica Moldova la exerciţiul 'Platinum Eagle' care a avut loc în judeţul Galaţi din România. În replică, Igor Dodon a declarat că nu acceptă lecţii 'în ceea ce ţine de atribuţiile sale constituţionale' şi că Republica Moldova e un stat suveran şi independent. El ar mai fi scris că 'preşedinţia nu acceptă comentarii din exterior şi niciun fel de ingerinţă în activitatea sa şi în deciziile care sunt luate', conform Agerpres.

Atât ambasadorii în demersul lor, cât şi Igor Dodon în scrisoarea de răspuns anunţă că nu vor da publicităţii corespondenţa, însă aceasta a apărut totuşi duminică în spaţiul public, fiind dezvăluită pe site-ul Independent.md.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.