Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

APADOR-CH: Condiţiile din arest şi detenţie se îmbunătăţesc, dar ritmul este prea lent

Condiţiile din Centrele de reţinere şi arestare preventivă se îmbunătăţesc, însă într-un ritm mult prea lent şi există o rezistenţă la schimbare foarte mare din partea instituţiilor din subordinea Ministerului de Interne, potrivit directorului executiv al APADOR-CH, Maria-Nicoleta Andreescu, care a prezentat joi un raport în urma vizitelor la trei centre de deţinere şi arestare preventivă.

Citeşte şi: Gigi Becali intervine în scandalul momentului: 'Nu am făcut nicio nelegiuire'

"Trendul este unul mult prea lent, în bine, adică nu este suficient ceea ce se vede. Singurele diferenţe spectaculoase le-am văzut la Cluj şi ne izbim în continuare de opacitate şi de o rezistenţă la schimbare foarte mare din partea instituţiilor din subordinea Ministerului de Interne, cum, de exemplu, nu mai vedem la Administraţia Naţională a Penitenciarelor", a declarat, joi, Maria-Nicoleta Andreescu.

Citește și: Percheziții la creatoarea Adina Buzatu, un celebru scriitor și un cunoscut avocat: Sunt acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani

Ea a vorbit despre ultimele trei vizite în centre de deţinere şi arestare preventivă de la Cluj, Arestul Central din Bucureşti şi Centrul de Arestare Preventivă nr. 4, aflat în incinta Secţiei 6 de Poliţie din Bucureşti.

Citeşte şi: Alis Grasu îi răspunde lui Cătălin Tolontan, apare numele lui Gigi Becali: 'Nu am luat niciun leu'

"Sunt nişte îmbunătăţiri, la Cluj sunt cele mai vizibile, pentru că acolo era o hrubă insalubră şi s-au făcut nişte investiţii importante, investiţii ale căror urmări se văd în multe chestiuni: există, de exemplu, toalete în fiecare cameră, însă rămâne în continuare problema supraaglomerării; în Arestul Central este lipsă de igienă, lipsă de iluminat natural, ventilaţie naturală, calitatea hranei, care este în continuare furnizată de penitenciar şi norma de hrană alocată zilnic este de 3,76 lei, probleme sunt în continuare", a spus Maria Andreescu.

Vezi și: SURSE: Blaga joacă la rupere. Omul impus în conducerea PNL

Ea a arătat că există mai multe prevederi legale care ar trebui să fie implementate în aresturile Poliţiei.

"De exemplu, neacordarea tratamentului cu substituţie cu metadonă, care este prevăzut de legislaţie încă din anul 2006 şi este o încălcare gravă a dreptului la sănătate al persoanei. Este ca şi cum i-ai lua insulina unui diabetic, iar acum, mai recent, după ce cu mare greutate a intrat în vigoare noul regulament privind aplicarea legii executării pedepselor, în martie 2016, sunt dificultăţi logistice pentru acordarea unor drepturi, precum acordarea dreptului la vizită intimă sau acordarea dreptului la corespondenţă online, multe aresturi nu au posibilitatea fizic să acorde aceste drepturi", a explicat Maria Andreescu.

Vezi și: Cioloș anunță că vrea PNL: Îmi doresc ca un guvern liberal să continue ce am început

Ea a salutat prezenţa la prezentarea raportului a şefului Serviciului Coordonare Centre de Reţinere şi Arestare Preventivă, Marius Iaru, care a spus că există aproximativ 1.000 de arestaţi preventiv la această oră în toată ţara.

"Demersurile pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie vor fi continuate acum şi în anii următori raportat şi la bugetele ce se vor aloca. Am luat act de toate cele semnalate aici şi vom verifica fiecare aspect în parte", a declarat, joi, Marius Iaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.