Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apel pentru aderarea Romaniei la Schengen: Problema a devenit un camp de lupta politica

schengen

Un apel pentru aderarea Romaniei la Schengen a fost facut miercuri catre toti ministrii de interne si de justitie din UE. Printr-o scrisoare transmisa acestora, europarlamentarul Victor Negrescu le cere sa sprijine aderarea Romaniei tinand cont de faptul ca indeplineste criteriile tehnice.

În scrisoarea sa, Victor Negrescu atrage atenția că „problema aderării la Schengen a devenit mai degrabă un câmp de luptă politică decât o evaluare la rece și obiectivă a progresului țării mele în această privință și a capacităților sale de a proteja granițele Uniunii Europene”.

„De aceea, vă cer să luați în considerare argumentele instituționale și tehnice care impun sprijinirea accesului României la spațiul Schengen”, susține eurodeputatul social-democrat.

Victor Negrescu subliniază în scrisoarea sa către miniștrii europeni din Consiliul JAI că Parlamentul European și Comisia Europeană sunt de acord că România îndeplinește toate condițiile pentru intrarea în spațiul de liberă circulație.

„În ceea ce privește poziția instituțiilor europene pe subiect, atât Parlamentul European, cât și Comisia Europeană sunt de acord că România îndeplinește toate criteriile necesare pentru a deveni un membru al spațiului Schengen. În plus, Comisia Europeană a subliniat că este obligată să sprijine aderarea României, conform concluziilor Consiliului European din iunie 2011”, se arată în scrisoare, potrivit unui comunicat de presa.

Europarlamentarul PSD mai atrage atenția că Mecanismul de Cooperare și Verificare nu trebuie să interfereze cu procesul de aderare la Schengen, atașând în acest sens scrisorii un răspuns oficial primit din partea Comisiei Europene.

„Însăși Comisia Europeană a subliniat, în scrisoarea pe care am atașat-o, că «nu există nicio legătură legală» între cele două chestiuni. Aderarea României la spațiul Schengen devine chiar mai justificată, având în vedere că acest stat a înregistrat progrese constante în punerea în aplicare a reformelor și soluționarea deficiențelor sistemului judiciar”, se arată în scrisoare.

Potrivit eurodeputatului PSD, „astăzi, Uniunea Europeană, se gândește să înăsprească verificările la frontierele Schengen, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple fără România în acest spațiu”.

Nu în ultimul rând, Victor Negrescu își exprimă dorința de a discuta problema aderării la Schengen în cadrul unei întâlniri oficiale cu miniștrii de interne şi cei de justiţie din statele membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.