Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Apele Mării Chinei de Est dau în CLOCOT. Japonia trimite avioane de vânătore în regiune

japantimes
japonia vs china

Japonia a anunţat vineri trimiterea de avioane de vânătoare în apropierea unui arhipelag disputat cu China, aflat sub incidenţa prevederilor alianţei militare între Tokyo şi SUA, după ce o dronă a decolat în această zonă de pe o navă chineză, relatează AFP, conform agerpres.

Tokyo controlează aceste insule din Marea Chinei de Est sub numele de "Senkaku", în timp ce Beijingul revendică suveranitatea lor sub denumirea de "Diaoyu".

content-image

Lucrurile SE COMPLICĂ în Orient: SUA au trimis un al doilea portavion

Relaţiile bilaterale între cele două mari puteri asiatice s-au deteriorat brusc în 2012, când guvernul japonez a "naţionalizat" unele din aceste insule. Noul preşedinte american Donald Trump şi-a afişat în mod deschis sprijinul pentru Japonia cu privire la acest diferend teritorial.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, a precizat într-o conferinţă de presă că incidentul s-a produs joi şi că Japonia a "protestat cu fermitate". El a acuzat China de "exacerbarea unilaterală" a tensiunilor.

Japonia a trimis de urgenţă patru aparate, între care două avioane de vânătoare F-15 şi un sistem de detectare şi comandament aeropurtat (AWACS), în direcţia apelor din jurul acestor insule nelocuite.

Navele gărzii de coastă din cele două ţări patrulează în mod regulat în zona cunoscută pentru rezervele sale mari de peşte şi resurse potenţiale de energie.

Preşedintele din Filipine, Rodrigo Duterte, vrea relații mai strânse cu Rusia

Incidentul a avut loc în timp ce gărzile de coastă japoneze au semnalat prezenţa a patru vase chineze în apele teritoriale nipone joi. "Aceasta este prima dată când vedem ceea ce pare a fi o dronă dirijată de pe nave chineze", a declarat Suga, adăugând că "aceasta este o nouă formă de acţiune din partea Chinei".

Avioane militare japoneze au decolat de 1.168 de ori în anul al cărui exerciţiu bugetar s-a încheiat la sfârşitul lunii martie, un număr record, iar 73% dintre aceste misiuni au fost destinate să contracareze avioane chineze sau suspectate de a fi din China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.