Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țara din Europa de Est care a devenit un paradis pentru companiile IT

www.webtekno.com

Ziarul Financiar:

Belarus, ţară în fruntea căreia se află Aleksandr Lukaşenko, fost manager care a lucrat la o fermă şi care este cunoscut pentru tractoarele fabricate, a devenit un Silicon Valley al Europei de Est. Specialiştii spun că Hi-Tech Park, un paradis pentru companiile IT din estul capitalei Belarusului, Minsk, a creat un mediu care a favorizat inovaţia, potrivit The Wall Street Journal.

Fosta Republică Sovietică, situată între Rusia şi Polonia, are 9,5 milioane de locuitori. Populaţia din Belarus este considerată o populaţia bine educată şi cu costuri relativ scăzute ale forţei de muncă. Belarus a devenit unul dintre cei mai mari şi mai stabili furnizori de tehnologie outsourcing din Europa. În 2015, principalul hub de IT din Belarus a avut exporturi în valoare de aproximativ 705,6 milioane de dolari.

“Este un loc relativ ieftin pentru a dezvolta", a declarant cu Piotr Iwanicki cu privire la Hi-Tech Park, director al Superhot Team, o companie poloneză care a dezvoltat jocul video numit "Superhot". " Este un loc perfect pentru a dezvolta jocuri”, a adăugat el.

Ideea dezvoltării parcului i-a aparţinut lui Valery Tsepkalo, actualul director al Hi-Tech Park, în timpul unei vizite la Silicon Valley. La sfârşitul anilor 1990 şi începutul anilor 2000, Valery Tsepkalo a fost ambasadorul Belarusului în SUA şi a remarcat necesitatea de a păstra talentul în ţara sa de origine.

Una dintre cele mai mari succese ale Hi-Tech Park este Game Stream, o companie cu sediul la Minsk, care a conceput semnătura jocurilor video Wargaming Group, "World of Tanks". Lansat în 2010, jocul permite utilizatorilor să se confrunte între ei. În luna octombrie, jocul a avut aproape 12 milioane de utilizatori activi lunar pe PC-uri şi console, în conformitate cu SuperData Research, scrie The Wall Street Journal.

Wargaming, compania care are sediul actual în Cipru şi alte 16 birouri la nivel mondial, a fost fondată în Belarus în urmă cu 18 ani şi a făcut câteva jocuri de nişă care s-au bucurat de o popularitate redusă. Succesul care a făcut ca firma să fie recunoscută la nivel mondial a fost reprezentat de crearea jocului "World of Tanks".

Belarus are o economie dominată de stat, iar preşedintele Aleksandr Lukaşenko menţine un control strâns asupra vieţii politice. Însă la începutul acestui an, Uniunea Europeană a ridicat cele mai multe sancţiuni împotriva ţării, în ciuda preocupărilor constante legate de abuzuri privind drepturile omului.

"Ne-a plăcut să lucrăm mai mult în Belarus [decât în alte ţări], deoarece cultura muncii, etica, educaţia şi calitatea oamenilor au fost la un nivel foarte ridicat", a declarat Igor Magazinik, co-fondator Viber.

RFI:

Noi dezvăluiri Snowden, publicate de Le Monde în urma unei anchete. Franţa a fost ţinta unui program de interceptare a convorbirilor telefonice realizate la bordul avioanelor comerciale. AirFrance a fost vizată.

Ïn imensul stoc de date extrase de Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate Americană – NSA, se află şi o scrisoare de informare internă a uneia dintre principalele direcţii ale agenţiei şi clasată ‘top secret’ şi care începe cu o întrebare : ‘ Care este punctul comun între preşedintele Pakistanului, un traficant de ţigări sau de arme, un contra-terorist ori membrul unei reţele de proliferare nucleară? Cu toţii utilizează telefonul mobil în avion’. Ïn notă se vorbeşte despre urgenţa de a se acţiona pe un nou teren ce nu a fost încă explorat : interceptarea de date de la persoane aflate la bordul unor avioane de linie. In 2009, NSA arată într-un document intern că, în decembrie 2008, 50.000 de persoane au utilizat déjà telefonul mobil în timpul unui zbor iar cifra urcă la 100.000 în februarie 2009.

La sfârşitul lui 2012, omologul britanic al NSA – Government Communication Headquarters, oferă dedesubturile programului Southwinds realizat pentru a colecta traficul de date realizat la bordul avioanelor. Programul este limitat la regiuni precum Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Colectarea datelor se făcea în timp real iar un avion putea fi urmărit la fiecare două minute. Semnalul trecea prin satelit, tehnica de interceptare se facea prin antene secrete instalate la sol. Pentru ca un telefon sa fie urmărit era destul ca avionul să se afle la o altitudine de trei mii de metri. Un telefon ‘deschis’ era suficient pentru ca să fie localizat, interceptarea putea fi legată de registrul pasagerilor şi de numărul avionului şi se putea astfel stabili numele utilizatorului unui smartphone.

Agenţia britanică putea să perturbe, de la distanţă, funcţionarea unui telefon mobil iar utilizatorul să fie forţat să redemeraze portabilul folosind codul de acces : serviciile britanice interceptau imediat informaţia.

Air France apărea într-un document NSA din 2005 care vorbea despre implementarea unor măsuri pentru a fi evitat un nou 11 septembrie. Dar, de la sfârşitul lui 2003, ‘CIA a considerat că zborurile Air France şi Air Mexico sunt posibile ţinte ale teroriştilor’. Serviciul juridic al NSA a stabilit că nu există nicio problemă legală pentru ca zborurile celor două companii să fie supravegheate din momentul in care aparatele intrau în spatiul aerian american.

Primul test de utilizare a unui smartphone a fost realizat de abia în 2007, la bordul unui avion Air France care lega Parisul de Varşovia. Contactată de Le Monde, compania susţine că planul este introducerea de wi-fi la bord şi că nu dispune de elemente asupra practicilor de supraveghere a comunicaţiilor realizate pe durata unui zbor. Air France s-a declarat surprinsă de informaţiile publicate de Le Monde privind posibile interceptări ale unor date între 2005 şi 2013. Compania atenţionează că nu sunt posibile comunicaţiile vocale în timpul unui zbor Air France.

Ïn 2012, serviciile secrete britanice constatau că 27 de companii au permis déjà pasagerilor să utilizeze telefonul mobil la bord sau, sunt pe punctul de a o face. Ïn plus, au descoperit că nu erau singurii care interceptau date transmise prin apeluri telefonice, sms, mailuri, webchat ori reţele sociale. Compania rusă Aeroflot utiliza de asemenea un sistem de conectare specială pentru GSM la bordul avioanelor sale, ‘fără dubiu pentru a putea intercepta mai uşor’, se arată într-o notă a britanicilor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.