Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arabia Saudită a invadat terestru Yemenul. Lupte grele în zona aeroportului din Aden

arabia

Un număr "limitat" de militari ai coaliţiei conduse de Arabia Saudită au fost observaţi pentru prima dată duminică pe străzile oraşului Aden din sudul Yemenului, unde îi sprijină pe combatanţii ce luptă contra rebelilor şiiţi houthi, potrivit unor responsabili locali, citaţi de AFP. 

La Riad, purtătorul de cuvânt saudit al coaliţiei, generalul de brigadă Ahmed Al-Assiri, a negat că acesta este începutul unei ofensive terestre majore. "Pot să vă asigur că nu a avut loc nicio debarcare duminică la Aden", a declarat el. 

Până în prezent, intervenţia coaliţiei arabe, declanşată la 26 martie, s-a limitat la bombardamente aeriene, în special intensive. 

Un responsabil provincial a declarat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că o "forţă limitată a coaliţiei a sosit" în marele oraş-port. Un şef al aşa-numitei "rezistenţe populare", un grup de forţe ce luptă contra houthi, a confirmat prezenţa unor elemente militare terestre ale coaliţiei la Aden. 

"O forţă limitată a coaliţiei a sosit la Aden pentru a ne ajuta în confruntarea cu houthi şi soldaţii loiali (fostului preşedinte Ali Abdullah) Saleh", a declarat el. 

Canalul de televiziune panarab Al-Jazeera a difuzat după-amiază imagini cu un grup de soldaţi înarmaţi mergând pe jos în cartierul Khor Maksar din apropierea aeroportului. Un cameraman AFP a anunţat de asemenea prezenţa acestor soldaţi, vizibil nemulţumiţi că erau filmaţi. 

Soldaţii coaliţiei desfăşuraţi la Aden sunt doar câteva zeci, potrivit unor surse din cadrul "rezistenţei populare". 

Un responsabil a explicat că treizeci de militari ai coaliţiei arabe au fost desfăşuraţi pentru "supervizarea" operaţiunilor contra rebelilor pe aeroportul din Aden. 

Lupte grele au avut loc duminică în apropierea aeroportului, au afirmat locuitori, iar coaliţia a efectuat raiduri asupra şi în jurul aeroportului, potrivit unui responsabil. 

Arabia Saudită face obiectul tot mai multor critici pentru campania militară pe care o efectuează de peste cinci săptămâni în Yemen împreună cu alte opt ţări arabe, majoritar sunite. 

Obiectivul operaţiunii este de a restabili guvernul legitim şi a recuceri de la houthi, sprijiniţi de Iranul şiit, teritorii vaste, inclusiv capitala Sanaa, sub controlul rebelilor din septembrie 2014. 

Dar numărul victimelor civile este în creştere - peste 1.200 de persoane au murit de la mijlocul lunii martie, potrivit ONU - şi situaţia umanitară este descrisă în mod regulat drept catastrofală. 

Duminică, organizaţia Human Rights Watch a declarat că coaliţia condusă de Arabia Saudită a folosit muniţii cu fragmentare furnizate de Statele Unite în timpul raidurilor aeriene împotriva rebelilor şiiţi, ceea ce este interzis printr-un tratat internaţional. 

Resturile acestor muniţii ucid sau schilodesc prezentând pericole pe termen lung pentru civili. Muniţiile cu fragmentare sunt interzise printr-un tratat adoptat în 2008 de 116 ţări, dar nici Arabia Saudită, nici SUA şi nici Yemenul nu l-au semnat.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.